VRAAGGESPREK MARIJKE ROSKAM

“We zijn allemaal leiders in ons gezin, onze buurt en op onze afdeling.”

Marijke Roskam Presentator

In gesprek

met bestuurlijk Nederland

Presentator Marijke Roskam sprak de afgelopen periode voor Het Kamergesprek zeventien bestuurders en wetenschappers met uiteenlopende expertise over thema’s als leiderschap, maatschappelijke purpose, groeiende ongelijkheid en de waarde van werk in tijden van crisis. Het leverde mooie gesprekken en waardevolle inzichten op. Nu fysieke bijeenkomsten voorzichtig weer mogelijk zijn, sluiten we deze reeks van Het Kamergesprek af en blikken we met presentator Marijke Roskam terug op de gesprekken die zij het voorbije jaar voerde.

Wat speelt er in de hoofden van bestuurlijk Nederland?

“Een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Ze zijn zich allemaal bewust van de grote impact die ze hebben. Niet alleen met de corebusiness van het bedrijf en dat ze dat zo duurzaam en verantwoord mogelijk willen organiseren, maar ook het bewustzijn dat zij met hun leiderschap een enorme steen in de vijver gooien. Wat zij hun collega’s en een nieuwe generatie voorleven, hoe ze vandaag en morgen Nederland en deze economie inrichten en hoe ze op persoonlijk vlak het verschil kunnen maken voor anderen. Dat sijpelt door alle zinnen heen, bij iedereen.”

Hoe hebben zij de coronacrisis ervaren?

“Aan de ene kant als een vergrootglas over de ontwikkelingen in onze maatschappij. Een zeer duidelijke tweedeling tussen haves en have-nots en de groter wordende wanhoop van mensen zonder netwerk en zekerheden. Aan de andere kant ervaren ze het als een extra buitenboordmotor waardoor digitale ontwikkelingen en samenwerkingen veel rapper dan voorheen gaan.”

Hoe zien zij de toekomst tegemoet?

“Veelal positief. Maar ik denk dat zij allemaal denken op een manier zoals publicist Philipp Blom, die recentelijk schreef: ‘We kunnen het ons niet permitteren pessimistisch te zijn.’ Er staat te veel op het spel en bestuurders willen de wereld beter achterlaten. Daarin doen zij hun uiterste best, maar hebben ze wel zorgen over (geo)politieke ontwikkelingen en doen ze allemaal de oproep tot eenduidig en faciliterend beleid vanuit Den Haag.”

“We leven in een wereld van clickbaits, krantenkoppen en ronkende oneliners."

Wat is je het meest opgevallen in de gesprekken die je hebt gevoerd?

“We leven in een wereld van clickbaits, krantenkoppen en ronkende oneliners. Een afreken- en debatcultuur, waarin er meestal niet met, maar vooral tegen elkaar gepraat wordt. Langs elkaar, ook weinig constructief. Echter, de bestuurders die ik heb gesproken, zijn juist enorm genuanceerd. Ze weten namelijk vanuit tientallen jaren werken in de praktijk dat Rome niet in één dag gebouwd is. En dat dus bijvoorbeeld het behalen van de Sustainable Developments Goals ook jaren duurt. Ze kennen allemaal hun rol in dat proces, hebben een lange adem en doen elke dag hun best om zichzelf te herinneren aan de visie voor de lange termijn.”

“Een beschaving in balans klinkt gemakkelijker dan het is.”

Heb je er zelf nog iets van geleerd?

“Een beschaving in balans klinkt gemakkelijker dan het is. Er wordt veel op grote bedrijven en organisaties afgewenteld qua vraagstukken op het gebied van sociale zekerheid en duurzaamheid, maar het valt of staat met hoe ieder van ons zich als consument, collega en toekomstig voorouder gedraagt. Ja, we mogen bestuurders scherp bevragen op hun rol. Maar we zijn allemaal leiders in ons gezin, onze buurt en op onze afdeling, zodra we besluiten om voor te leven hoe het óók kan.”

Tot slot: heb je nog tips voor lezers die overwegen zelf een podcast te starten?

“De eerdergenoemde nuance blijven opzoeken. Veel podcasts bestaan uit promopraatjes, gedweep of poeha. Het gaat wat mij betreft niet om titels en ego’s of om een aaneenschakeling van zinnen die met ‘ik’ beginnen. De bestuurders die aan het woord komen, denken in ‘we’. Wat willen we nalaten? Welk verschil willen we medewerkers en klanten bieden? En wat kunnen we doen om de wereld mooier en meer in evenwicht te laten zijn? Die combinatie van daadkracht en nederigheid is een feest om naar te luisteren. Als luisteraar, maar dus ook als interviewer.”

Colofon

Dit is een uitgave van Achmea Juni 2021 Met dank aan alle geïnterviewden en auteurs:

Coen Boogaart Job Dura Marijke Roskam Jeroen Smit Rinse Tamsma

Redactie Jacqueline Maschino, Annelies Krol, Timo van Voorden, Bram Festen, Alex Klusman, Mieke Hageman en Gieneke Nijhof Ontwerp en productie Martijn Faber, Marieke Hamming en Kim Lewis Beeld Lizzy Ann, Walter Kallenbach en Aron Vellekoop