Impact meten

Het creëren van impact is voor de Achmea Foundation altijd het vertrekpunt

De doelgroep wordt centraal gesteld én we selecteren bewust innovaties die een hoge impact hebben. Daarbij is er ruimte om ook het lange-termijn-perspectief mee te wegen. Door gericht te investeren in maatschappelijke projecten van partners kunnen we belangrijke economische en sociale rendementen behalen. Het meten van impact speelt daarbij een belangrijke rol. De Achmea Foundation gebruikt impactmetingen om het maatschappelijk rendement te voorspellen en vervolgens ook te monitoren.

De Achmea Foundation monitort alle projecten waar zij een donatie of lening aan hebben gegeven

De Achmea Foundation heeft als doel om ‘een betrokken donateur’ te zijn. Met alle kennis en expertise waarover het netwerk van de foundation beschikt, kunnen we met positief kritische feedback waarde toevoegen voor onze projectpartners. Monitoring van projecten doen wij door regelmatig contact met de projectorganisaties te hebben. Tevens worden er Monitoring & Evaluaties uitgevoerd en in het Bestuur besproken. Dit vinden wij belangrijk omdat we graag willen dat projecten duurzaam zijn en blijven. Ook in de toekomst. Wij gebruiken daarom verschillende methoden om projecten te monitoren en evalueren: Social Return on Investment (SROI), Daily Return on Investment (DROI), stakeholderanalyses en haalbaarheidsanalyses. Hierdoor kunnen we de projecten binnen de hele context goed beoordelen op duurzaamheid. Onderstaande belangrijke elementen worden tijdens de monitoring en evaluaties meegenomen.

  • De verwachte impact op de doelgroep wordt weergegeven door een SROI/DROI berekening en het aangeven van een ’additionele’ impact (innovatieve karakter, mate waarin opschaling mogelijk is, mate waarin Achmea kan bijdragen aan de impact bijvoorbeeld d.m.v. inzet van expertise).
  • De Social Return On Investment (SROI) stelt het maatschappelijke rendement centraal. We kijken dus niet alleen naar het economische rendement, maar juist naar wat het effect is voor de doelgroep. De SROI reflecteert een financiële waarde van de gemeten sociale effecten en resultaten.
  • Voor projecten die gericht zijn op de versterking van de gezondheid van mensen is de SROI-methodiek niet geschikt. Hier drukken we, waar mogelijk, de verwachte impact uit in een Daly Return On Investment (DROI) in het verwachte aantal gewonnen levensjaren.
  • Financiële duurzaamheid van de keten (stakeholders): ‘Wie zijn de stakeholders en wat zijn de kosten en baten voor hen na opschaling?’ Het gaat hierbij om een stakeholderanalyse en de value chain sustainability. Dus de voordelen (financieel en niet-financieel) en de nadelen (financieel en niet-financieel) voor de stakeholders in de waardeketen. Ook wordt hier gekeken naar de impact die het project heeft of kan hebben op andere mensen en organisaties. Tot slot worden alle influencers in beeld gebracht.
  • Overige aspecten haalbaarheid: aan de hand van 13 indicatoren wordt de haalbaarheid ingeschat en uitgedrukt in een cijfer. Denk hierbij aan lokale aanwezigheid van de organisatie, de interesse voor het product of de dienst, de ervaring van de partners, of de benodigde resources aanwezig zijn, of er juridische kwesties spelen, of de business case haalbaar is etc.

De Achmea Foundation levert een belangrijke bijdrage aan de impactambities van Achmea

De Achmea Foundation draagt actief bij aan de strategie van Achmea: samen werken aan een gezonde, veilige en toekomstbestendige samenleving. En in het bijzonder aan de impactambities van Achmea (Gezondheid dichterbij voor iedereen; Schone, veilige en slimme mobiliteit; Veilige en duurzame woon en leefomgeving; Onbezorgd ondernemen en goed werkgeverschap; (Financiële) oplossingen voor nu, straks en later; Klimaatactie). Met haar 4 impactvolle programma’s levert de foundation een bijdrage aan verschillende impactambities. Vooral op het gebied van Gezondheid dichterbij voor iedereen, Onbezorgd Ondernemen en Goed werkgeverschap en (Financiële) oplossingen voor nu, straks en later, heeft de Achmea Foundation impact.

Bijdrage Impact Fund aan impactambitites

Achmea Foundation Impact Fund investeert door donaties, leningen en/of het beschikbaar stellen van kennis en expertise in projecten waarbij voortgebouwd wordt op de eigen kracht en zelfredzaamheid van de lokale bevolking in Afrika. Hierbij ligt de focus op Gezondheidszorg, Landbouw en Finance, met daarbinnen een accent op duurzaamheid & technologie.

Het Impact Fund ondersteunt projecten die bijdragen aan gezondheid dichterbij voor iedereen en die zorgdragen voor een veilige en duurzame woon en leefomgeving. Daarnaast investeert het Impact Fund in projecten in Afrika die een duurzame impact hebben op het klimaat.

Bijdrage Achmea Voor Elkaar aan impactambitites

Achmea Voor Elkaar is het online platform van de Achmea Foundation waar medewerkers maatschappelijke initiatieven kunnen starten of steunen om Nederland een stukje gezonder, veiliger of toekomstbestendiger te maken. Achmea Voor Elkaar biedt initiatieven die bijdragen aan gezondheid dichterbij voor iedereen, initiatieven om de veiligheid in het verkeer te verbeteren, initiatieven die bijdragen aan een veiligere woon en leefomgeving en initiatieven t.a.v. het verbeteren van het klimaat. Ook staan er op Achmea Voor Elkaar diverse initiatieven die bij kunnen dragen aan de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van Achmea-medewerkers, zoals gastdocent op een school en een opleiding om mensen te helpen die in financiële problemen zijn geraakt of dreigen te raken.

Bijdrage ImpactPlus aan impactambitities

ImpactPlus is een initiatief van de Achmea Foundation voor sociaal ondernemers in de zorg en welzijnssector. Met een intensief groeiprogramma helpen wij innovatieve scale-ups met de professionalisering van hun onderneming en het vergroten van hun maatschappelijke impact. Hiermee draagt ImpactPlus bij aan de impactambities op het gebied van gezondheid dichterbij voor iedereen.

Bijdrage Expert Volunteer Assignments aan impactambitites

Het programma Expert Volunteer Assignments van de foundation is nauw verbonden aan TOP-programma van Achmea (Talent, Ontwikkelen, Presteren). We bieden Achmea-medewerkers kansen om zichzelf verder te ontwikkelen waardoor zij duurzaam inzetbaar zijn en blijven.

Vrijwilligersbeleid

De Achmea Foundation werkt niet direct met vrijwilligers en heeft hierop geen beleid geformuleerd. Vrijwilligers kunnen uiteraard wel deel uitmaken van het door de foundation gefinancierde project. Via het platform Voor Elkaar worden Achmea-medewerkers bovendien gestimuleerd zich maatschappelijk in te zetten.