Projecten

Nieuws en achtergronden

De Achmea Foundation helpt op diverse plekken in de wereld kwetsbare groepen in de samenleving. Met ons Impact Fund investeren we in concrete projecten in Afrika. Altijd met meetbare doelstellingen én een duidelijk einddoel.

Ondersteuning mentale gezondheid

Land: Kenia en Zimbabwe

Partner: Inuka

Status: Lopend, dit jaar gehonoreerd

Eén op de vijf Afrikanen leidt aan depressie, angsten en/of slaapproblemen. Hiervoor is weinig hulp, aangezien er minder dan één psychiater per 1 miljoen inwoners beschikbaar is. In Kenia en Zimbabwe pakt Inuka dit probleem aan via een internet platform waarop mensen met deze problematiek hulp ontvangen van gecertificeerde coaches. Het idee is gebaseerd op de Friendship bench. Getrainde grootmoeders geven therapie aan cliënten op bankjes bij gezondheidszorg klinieken. Achmea Foundation heeft Inuka een donatie te gegeven. Inuka zet dit in om de Friendship bench op te schalen via een non-for-profit digitaal platform in Zimbabwe. Daarnaast is een lening verstrekt, waarmee Inuka het platform als commercieel instrument kan valideren en opschalen in Kenia. Beide projecten zijn gestart in 2019 en lopen mooi op schema.

Testimonial

Francisca vertelt hoe het project van Inuka haar heeft geholpen.

EaveTubes

Land: Tanzania, en op termijn uitbreiding naar meerdere Afrikaanse landen

Partner: In2Care

Status: Lopend, geëvalueerd

In2Care wil malariapreventie voor en door de lokale bevolking mogelijk maken. Met de door hen ontwikkelde EaveTubes daalt het aantal malaria gevallen met 40% bovenop de reductie door huidige aanwezige maatregelen zoals bednetten. Deze innovatie is gebaseerd op buizen die in de muur worden geïnstalleerd met herbruikbare gaascasettes voorzien van biociden. Nacht-actieve malariamuggen, worden naar de EaveTubes gelokt. Via deze weg is de toegang tot het huis geblokkeerd en worden de muggen zelfs de insecticiden-resistente malariamuggen - gedood met biociden. EaveTubes bieden niet alleen binnenshuis bescherming tegen muggenbeten, maar brengen de muggenpopulatie zodanig omlaag dat malariatransmissie significant wordt gereduceerd en de gehele leefgemeenschap wordt beschermd. Achmea Foundation investeert via een lening, waarmee inmiddels een Operationele Handleiding voor Nationale Malaria Controle Programma’s ontwikkeld is en de toepassing van EaveTubes in grootschalige malaria-bestrijdingscampagnes wordt getest. Resultaten worden gebruikt voor het verkrijgen van registraties en goedkeuring van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarnaast investeert Achmea Foundation via een lening, waarmee de opschaling van EaveTubes naar meerdere Afrikaanse landen kan worden versneld. Een externe partij (Gupta Strategists) heeft op verzoek van de Achmea Foundation in het najaar dit initiatief geëvalueerd. Conclusie van de evaluatie is dat In2Care met een professionele aanpak belangrijke successen boekt in de opschaling per land en in het proces met betrekking tot goedkeuring van de WHO.

Ontwikkelen medicijnplatform

Land: Ghana

Partner: PharmAccess

Status: Lopend, dit jaar gehonoreerd

In Ghana is zo’n 30% van de medicijnen nep of van inferieure kwaliteit. Dit leidt tot negatieve bijwerkingen, beperkingen om patiënten te behandelen of zelfs sterfte. PharmAccess gaat dit probleem tegen door een online platform te ontwikkelen waar vraag en aanbod van medicatie samenkomt. Samen met de Christian Health Association Ghana (CHAG) en haar 6,5 miljoen patiënten zet PharmAccess een duurzame entiteit op die dit platform gaat managen. Daarnaast komt er een track-and-trace aanpak om de kwaliteit van de medicijnen te kunnen borgen. Ook krijgen de zorginstellingen ondersteuning in goed voorraadbeheer. Ook biedt PharmAccess via haar Medical Credit Fund financiering aan zorginstellingen. Zodat zij tijdig kunnen betalen voor medicatie, maar ook verlate inkomsten van zorgverzekeraars kunnen overbruggen. De toegekende donatie en lening van de Achmea Foundation wordt ingezet voor de technische en operationele ontwikkeling van dit platform en het betrekken en begeleiden van zorgverleners en farmaceuten.

Fotograaf: Niels Hanssens

Verhogen van inkomens en tegengaan van ondervoeding bij boerencoöperaties

Land: Mali Partner: EUCORD Status: Eindrapportage geaccordeerd door bestuur

Met kleinschalige, innovatieve projecten maakt de Achmea Foundation het verschil voor de meest kwetsbare groepen in de samenleving. Het GRAIN-project in Mali is hier een mooi voorbeeld van. EUCORD heeft in 2015 tot 2019 boerencoöperaties in Mali ondersteund. Enerzijds bij de productie van gewassen die een gegarandeerde marktvraag hebben. Anderzijds door de graanopslag en graanverkopen te verbeteren. Zo zijn een kleine 5.000 arme boeren een stap verder geholpen.

EUCORD heeft een zogeheten ‘warrantagesysteem’ opgezet. Landbouwproducten worden opgeslagen in een schuur, om op een later tijdstip (wanneer de prijs hoger is) te verkopen. De benefits hiervan zijn tweeledig. Ten eerste levert het een financieel onderpand, banken zijn akkoord gegaan met het geven van kredieten. Ten tweede is het salaris van de boeren stabieler doordat ze de gewassen over het jaar kunnen verkopen. Een ander effect is dat de betreffende boeren zelf gevarieerder en gezonder zijn gaan eten om ondervoeding tegen te gaan. Een belangrijke component van het project was gericht op het opzetten van groentetuinen en het geven van voeding- en kooklessen. Deze activiteit had en heeft nog steeds substantiële impact op de reductie van ondervoeding.

Testimonial

Adama Diarra (35) is een jonge boer uit het dorp Mafélé in Mali die deelneemt aan de warrantageactiviteit. Hij vertelt over zijn ervaring.

Project Dairy 2025: Catalyst for business driven and climate smart dairy farming in Tanga, Tanzania

Land: Tanzania Partner: Solidaridad Status: Lopend initiatief

De internationale maatschappelijke organisatie Solidaridad, de marktleider in Tanzaniaanse melkproducten Tanga Fresh en het commerciële opfokbedrijf voor vaarzen, Mruazi farm (2.000 hectare), zijn een zeer innovatief project gestart, dat de Tanzaniaanse melksector op een voor het klimaat slimme manier een flinke economische impuls zal geven. Doel is om de melkproductie van 6.000 kleinschalige melkboeren uit de Tanga-regio in 2025 te hebben verdubbeld en de melk zal klimaatvriendelijker en duurzamer zijn geproduceerd. Ook zullen er in 2025 25 winstgevende one-stop shops in werking zijn, die een breed scala aan betaalbare services bieden aan boeren, en 50 nieuwe melkveehouderijen.

In het droge seizoen ontstaat regelmatig een tekort aan veevoer, wat de melkproductie belemmert en daarmee ook een gezonde businesscase voor de melkveehouderij. In het project ontwikkelen we daarom een commercieel veevoerproductiecentrum, waardoor dit probleem in 2025 voor 300 boeren in de Tanga-regio zal zijn opgelost. Ook zal dit nieuwe bedrijf leiden tot meer van deze bedrijven.

In het innovatieproject maken ze gebruik van moderne technologie zoals een smartphone-app, die boeren ondersteunt om het houden van melkvee te professionaliseren. Deze app heeft bovendien een aantrekkingskracht op jongeren, zodat ook zij enthousiast raken voor het vak van melkveehouder.

Testimonial

De Mantelaar

Land: Nederland Partner: BeBright en Zilveren Kruis Status: Afgerond

Al een aantal jaren stimuleert de Achmea Foundation het versterken van sociaal ondernemerschap in zorg en welzijn. Speciaal hiervoor hebben we – samen met BeBright en Zilveren Kruis – het programma ImpactPlus opgericht. ImpactPlus helpt sociaal ondernemers hun onderneming een stap verder te brengen en zo hun impact te vergroten. 2019 stond het in het teken van het tegengaan van eenzaamheid. Zes sociaal ondernemers kregen de kans hun ondernemerscapaciteiten te versterken. Een van de deelnemers was De Mantelaar. Deze organisatie koppelt ouderen en hun mantelzorgers aan medisch en paramedisch studenten voor zorg, ondersteuning en praktisch hulp. Het mes snijdt aan twee kanten: ouderen (en hun reguliere mantelzorger) worden ontzorgd en studenten krijgen praktijkervaring. Het bedrijf wil graag groeien en heeft binnen het programma hun ontwikkelplan kunnen professionaliseren.