Werkzaamheden

Vier programma's

In vier programma’s worden de activiteiten van de Achmea Foundation gebundeld. Elk programma kent zijn eigen werkwijze, waarbij de foundation altijd samenwerkt met partners. Achmea Foundation Impact Fund, Expert Volunteer Assignments, ImpactPlus en Voor Elkaar.

Achmea Foundation Impact Fund

Investeren in initiatieven gefocust op Afrika

Net als voorgaande jaren is eind 2018 onze Call for Proposals uitgezet om partners uit te nodigen voorstellen in te dienen gericht op “impact door innovatie op het gebied van landbouw, gezondheidszorg en financiële dienstverlening”. In Afrika profiteert het merendeel van de bevolking nog onvoldoende van de economische groei. Afrika ligt daarnaast letterlijk en figuurlijk dichtbij Europa en Nederland dan velen zich zullen realiseren. Alleen al daarom is en blijft de dynamiek in Afrikaanse landen ook relevant voor Nederland. De Achmea Foundation kiest er dan ook bewust voor om zich actief in te zetten voor het versterken van de weerbaarheid van kwetsbare mensen in dit werelddeel. De Achmea Foundation richt zich voornamelijk op het ontwikkelen van vernieuwende technologieën en andere innovaties om de gezondheid en de arbeidsproductiviteit in de niet stedelijke gebieden te verhogen. In 2019 was het beschikbare budget net als in 2018 vastgesteld op €3 miljoen. Maar uiteindelijk is de noodzaak tot financiering en de kwaliteit van de ingediende voorstellen leidend bij het verstrekken van leningen en donaties die passen bij het thema van de Call. Alhoewel er meer aanvragen zijn ingediend dan vorig jaar, zijn er in 2019 minder aanvragen gehonoreerd. Te weten: van PharmAccess, Inuka en aQysta. Het totaal portfolio van het Impact Fund is daarmee als volgt:

Verdeling projecten Impact Fund 2019 per thema

Expert Volunteer Assignments

Benutten van expertise Achmeamedewerkers

In 2019 zet Achmea haar vernieuwende aanpak rondom assignments door, om zo met een brede kring van Achmeamedewerkers bij te dragen aan de impact die de Achmea Foundation realiseert. Medewerkers krijgen de kans om voor een korte opdracht van de duur van 1 à 2 weken uitgezonden te worden en met hun expertise een bijdrage te leveren aan een lokaal vraagstuk. Zo wordt een koppeling gemaakt tussen de ontwikkeling van de medewerkers en waardecreatie bij maatschappelijke partners. Het is belangrijk dat de leerwerkervaring past bij het ontwikkelplan van de medewerker, zoals dat met de leidinggevende is besproken. Meestal stelt Achmea een aantal kandidaten voor aan de partner, die vervolgens de definitieve selectie maakt. Via deze opzet streven we naar een win-win-win situatie: onze lokale partner kan meer en sneller impact realiseren via specifieke kennis en expertise, de lokale bevolking krijgt betere ondersteuning van de lokale partner, en onze medewerker heeft een unieke leerervaring.

In 2019 hebben 17 Expert Volunteer Assignments plaatsgevonden. We werken voor deze Expert Volunteer Assignments samen met drie partners: VSO, SPICA en PUM.

VSO

VSO vindt dat Iedereen een eerlijke kans verdient om iets moois van zijn of haar leven te maken. Zij zetten zich in voor blijvende verandering door samen te werken en kennis te delen. Zo werken ze aan beter onderwijs, goede zorg en meer werk en inkomen. Met gelijke rechten voor iedereen.

SPICA

SPICA International Corporate Volunteering ziet dat over de hele wereld bedrijven, groepen en individuen zich steeds meer bewust worden van hun verantwoordelijkheid voor onze planeet en haar inwoners. Eén van de vele initiatieven van Corporate Social Responsibility (CSR) is Employee Volunteering. Het doel van Corporate Volunteering is om impact te creëren voor kwetsbare mensen in lage lonen landen.

PUM

PUM werkt met bedrijven die al 2 jaar actief zijn en die hulp zoeken bij hun bedrijfsactiviteiten. Een Expert Volunteer bezoekt deze bedrijven 2 weken en geeft praktische adviezen. Ook na dit bezoek blijft PUM de klanten ondersteunen bij het toepassen van het advies. Zij doen dit op afstand of met een vervolgopdracht.

ImpactPlus

Stimuleren sociaal ondernemen in de zorg

In 2019 krijgt sociaal ondernemen – waarbij het bereiken van maatschappelijke impact voorop staat – een steeds belangrijkere rol in onze samenleving. Deze ontwikkeling is van toegevoegde waarde binnen de zorg- en welzijnssector. Via deze weg kunnen we een sociaal probleem aanpakken met een financieel duurzame aanpak. De Achmea Foundation stimuleert daarom sociaal ondernemers die nieuwe zorgconcepten op een duurzame manier in de markt zetten via haar programma ImpactPlus. De Achmea Foundation rondde in 2019 in samenwerking met Zilveren Kruis en BeBright de eerste versie van ImpactPlus af, met als thema ‘samen en niet alleen’. De keuze voor dit thema was gebaseerd op het besef dat eenzaamheid een veelzijdig probleem is, de invloed ervan op iemands welbevinden groot is en een groot deel van de Nederlandse volwassenen zich in meer of mindere mate eenzaam voelt.

De sociaal ondernemers die deelnamen aan ImpactPlus 2019 waren: Mantelaar, KOPPL, OmaPost, Vraag Elkaar, Zorgoppas en Imove. Het programma werd door de deelnemers gewaardeerd met een 8,2. Bovendien heeft het programma zichtbaar bijgedragen aan de ontwikkeling van de 6 deelnemende social enterprises. Eind 2019 is gestart met de tweede editie van ImpactPlus, met als thema ‘van vangnet naar springplank’. Doel hiervan blijft het verder brengen van de deelnemende ondernemingen, om zo hun maatschappelijke impact te vergroten. Daarnaast stelt Achmea Foundation een financiële boost ter beschikking om de ondernemingen nog verder te laten groeien.

Voor Elkaar

Vergroten maatschappelijke inzet Achmea medewerkers

De Achmea Foundation wil graag Achmeamedewerkers stimuleren zich (nog meer) in te zetten voor maatschappelijke doelen. In 2019 is het online medewerkersplatform Voor Elkaar officieel gelanceerd bij diverse divisies van Achmea. Dit platform is opgezet in samenwerking met Good Up - een sociaal ondernemer die zich richt op het maatschappelijk activeren van medewerkers binnen bedrijven. Medewerkers kunnen deelnemen aan maatschappelijke initiatieven die op Voor Elkaar worden aangeboden. Ook kunnen medewerkers zelf maatschappelijke projecten aanmelden waarbij ze de hulp van collega's vragen. Achmea en haar divisies geven invulling aan Voor Elkaar. De Achmea Foundation faciliteert door het beschikbaar stellen van het platform. Eind 2019 is het platform in gebruik genomen door de divisies Schade & Inkomen, Achmea Bank, Pensioen & Leven en Interpolis. Stapsgewijs implementeren we Voor Elkaar breed binnen heel Achmea.