Achmea Voor Elkaar
Achmea Voor Elkaar is het platform van Achmea waar medewerkers maatschappelijke initiatieven kunnen starten of steunen om Nederland een stukje gezonder, veiliger of toekomstbestendiger te maken. Medewerkers kunnen ook geld inzamelen voor een goed doel. Daarnaast staan er op het platform maatschappelijke teamuitjes.
Steeds meer medewerkers melden zich aan voor vrijwilligerswerk of zetten er een eigen project op. Ook teams weten de weg steeds beter te vinden en ontdekken dat een heidag heel goed te combineren is met vrijwilligerswerk. Het zakelijke, nuttige en betekenisvolle wordt zo heel mooi gecombineerd.
Met Achmea Voor Elkaar maken we impact op de volgende Sustainable Development Goals:
- SDG 3 - Goede gezondheid en welzijn
- SDG 11 - Duurzame steden en gemeenschappen: door activiteiten voor ouderen aan te bieden waardoor zij gezond en passend thuis kunnen blijven wonen. In een prettige omgeving waarin zij zich ook echt thuis voelen.
- SDG 13 - Klimaatactie: door activiteiten aan te bieden die bijdragen aan duurzaamheid. Activiteiten die passen bij Duurzaam Samen Leven.
Vrijwilligerswerk
Achmea staat voor Duurzaam Samen Leven. Een inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet. Medewerkers kunnen hieraan bijdragen door middel van verschillende activiteiten. Het platform Achmea Voor Elkaar brengt vraag en aanbod bij elkaar. Op het platform kunnen medewerkers op zoek naar vrijwilligerswerk, opties voor een maatschappelijke teamdag of een crowdfunding die de medewerker wil steunen.
Hulp voor Oekraïne
De oorlog in Oekraïne maakt veel los bij collega’s. Vooral de wens om te helpen, op welke manier dan ook. In maart 2022 reden collega’s Sjaak Hop en Paul Bijnen naar Polen, om daar Oekraïense vluchtelingen op te halen en naar hun gastgezin te brengen. Verschillende collega’s droegen ideeën aan voor concrete hulpvragen. Veel van deze collega’s hebben een partner uit Oekraïne of (schoon)familie die nog in het land zijn. Voor hen in het bijzonder is de situatie verontrustend en komt het erg dichtbij.
Collega’s Sjaak Hop, portefeuillemanager Volmachten en Paul Bijnen, Productmanager bij Schade & Inkomen móesten iets doen. Zij bundelden hun krachten samen met andere collega’s. Zij regelden vervoer en chauffeurs uit hun eigen netwerk en hebben in Polen dit weekend met 3 busjes verschillende vrouwen en kinderen opgehaald die zich hiervoor hadden aangemeld via een vriendin van Sjaak. De hele operatie onder strakke coördinatie van collega Tessa de Mol-Van Valen (Achmea IT Data Analytics) en met hulp van collega’s Ciska Hovestadt (Achmea IM) en Linda Poelman (Schade & Inkomen), die waar nodig onderdak regelden bij gastgezinnen. Uiteindelijk zijn 20 mensen opgehaald en is voor hen een veilig onderkomen geregeld.
Collega Robert IJsselstein van Centraal Beheer zamelde goederen in voor Oekraïne. Hij kreeg vanuit contactpersonen in Oekraïne door aan welke spullen behoefte was, zamelde deze in en zorgde voor transport van de spullen.
Een aantal Achmea BHV’ers werkt ook als vrijwilliger voor het Rode Kruis. Zij waren - vanuit de rol als noodhulpteamlid - aan de slag bij het opvangcentrum Harskamp. Hier ondersteunden zij de artsen en verpleegkundigen met eenvoudige medische handelingen.
Crowdfundingsacties
Iedere medewerker kan een verzoek indienen voor een crowdfundingsactie. Een commissie besluit elk kwartaal welke crowdfundingsactie wordt uitgekozen. Achmea Foundation verdubbelt het opgehaalde bedrag wanneer er 70% van het doelbedrag wordt behaald. In 2022 hebben we 4 crowdfundingsacties ondersteund.
Hulp voor Oekraine
Naast het vele vrijwilligerswerk dat er is gedaan werd er ook een crowdfunding door onze collega’s in Slowakije opgezet. Deze crowdfunding heeft boven verwachting veel donaties opgeleverd. In totaal doneerden collega’s 17.485,- euro. Daarmee was binnen no time het streefbedrag van 15.000,- euro opgehaald. De Achmea Foundation heeft het bedrag verdubbeld waardoor er 34.970,- euro ter beschikking kwam voor Oekraïne. 30.000,- euro ging naar onze collega’s bij Union in Slowakije. Zij leverden via hun zorgverzekeringstak directe hulp met goederen en medicijnen aan ziekenhuizen in Oekraïne. De overige 5.000,- euro werd gebruikt om andere acties te ondersteunen. Bijvoorbeeld om vluchtelingen op te halen en bij gastgezinnen onder te brengen.
Help (cyber)pesten op scholen aan te pakken met Kikid!
Yvonne Goos (Sr Adviseur Media en Merkonderzoek·CO Digital Marketing) is nauw betrokken bij Kikid. “Effecten van pesten op school zijn 40 jaar later nog merkbaar.” Een quote van professor van het King's College in Londen, een van de auteurs van de Britse National Development Study. Dit is de eerste studie die de lange termijneffecten van schoolpesterijen aantoont. Hieruit blijkt dat effecten van pesten op school 40 jaar later nog merkbaar zijn.
"Het is hoog tijd dat we stoppen met zeggen dat pesten een onvermijdelijk onderdeel is van het opgroeien. Politici en leerkrachten moeten weten dat dat niet zo is en dat de effecten van pesten op lange termijn nog steeds voelbaar zijn. Het is goed dat er dingen worden gedaan om pesten te doen ophouden, maar we moeten ook focussen op preventie om te vermijden dat de problemen zich verderzetten in de adolescentie en de volwassenheid".
(cyber) Pesten is kortom een groot probleem en daar willen we, nee moeten we, iets aan doen! Stichting Kikid wil een project ontwikkelen, conform hun bewezen effectieve methode, waarmee ze vervolgens structureel duizenden leerlingen op basisscholen kunnen bedienen met een aantrekkelijk, impactvol en vooral ook leuk project waarmee ze hen in hun kracht zetten!
Help mee de wereld te veranderen voor kwetsbare jongeren
Collega Edith de Bruin (Kwaliteitsmedewerker) is een crowdfundingsactie opgestart voor de stichting Route 66. Door de verdergaande technologisering en digitalisering van onze samenleving zijn we met zijn allen in een virtuele maatschappij gaan leven. Veel jongeren zijn 24-7 online en worden overspoeld met informatie. Ze vinden geen rust meer en kunnen zich niet concentreren. Ook veel gevoelige jongeren zijn uit balans, ze voelen zich niet begrepen door leeftijdsgenoten en hun omgeving en zijn eenzaam.
Route 66 geeft jongeren nieuw perspectief en betekenis. Hun missie is een duurzame en inclusieve samenleving waarin de mens in eigen kracht en in verbinding met elkaar weer naar natuurlijk evenwicht groeit. Een nieuwe samenleving waarin mensen weer samen creëren en met minder gelukkig zijn en zich inzetten voor de aarde, onze planeet en voedingsbron, onze kinderen en kleinkinderen, ons leven.
Het kleinschalige en mens- en natuurgerichte begeleidingstraject Route 66 biedt jongeren een nieuwe kans en nieuw perspectief. Op een idyllische plek in de krachtige natuurlijke omgeving van Gran Canaria kunnen jongeren die nu de weg kwijt zijn tot rust komen en zichzelf in 66 dagen weer herontdekken.
Hart voor mensen, steun de voedselbank!
Wist je dat er in Nederland meer dan 1 miljoen mensen onder de armoede grens leven? Maar wist je ook dat wanneer we de voedseloverschotten aan hen geven, niemand meer honger hoeft te hebben? Dat is goed voor mens en milieu. De voedselbank helpt wekelijks 40.000 gezinnen met voedselhulp. Daarmee zijn de gezinnen even uit de nood én dit gaat voedselverspilling tegen. De vrijwilligers bij de voedselbanken delen elke week eten uit aan mensen die dat tijdelijk hard nodig hebben. Bedrijven, instellingen, overheden en particulieren helpen met geld, voedsel en diensten. Karin van der Schaaf (communicatieadviseur) heeft zich ingezet om deze crowdfundingsactie op te zetten.
Maatschappelijke teamuitjes
Vanaf 2022 is het mogelijk voor Achmea-medewerkers om met het team of de afdeling een maatschappelijke teamdag te doen. Collega’s kunnen samen de handen uit de mouwen steken door te gaan schilderen of een tuinklus op te pakken, maar er zijn ook genoeg sociale projecten om te doen. Bijvoorbeeld met het team wandelen met ouderen om eenzaamheid tegen te gaan, sporten met mensen met een beperking of het organiseren van een sporttoernooi met vluchtelingen. Hierdoor leren collega’s elkaar op een andere manier kennen en maken zij direct maatschappelijke impact.
Stichting Present helpt Achmea bij het organiseren van een maatschappelijk teamuitje dat aansluit op de vraagstukken van Achmea. Een mooie teamdag sluit goed aan bij de mogelijkheden van een afdeling of team. Daarom kijkt Present bij het organiseren van projecten graag naar wensen en mogelijkheden. Zij zoeken een project dat past in de planning en bereiden het project samen met het team of de afdeling voor. Door het uitgebreide netwerk van Present onder zorg- en welzijnsorganisatie heeft Present goed zicht op de mensen die de hulp echt nodig hebben. Dat betekent dat teams alleen aan de slag gaan bij mensen met ontoereikende financiële middelen, kwetsbare gezondheid en onvoldoende eigen sociale netwerken.
"Perfecte manier om teambuilding en iets goed doen voor een ander met elkaar te combineren"
In de zomer van 2022 organiseerden Coen Nell en Sabine Tan een maatschappelijke teamdag in samenwerking met de Achmea Foundation. Coen werkt als jurist voor Syntrus Achmea Real Estate & Finance in Amsterdam en werd aangewezen om een teamuitje te organiseren. Coen: "ik zocht naar een andere invulling dan normaal waarbij we ook iets voor een ander konden betekenen."
De maatschappelijke teamdag vond plaats in de Apenheul en werd georganiseerd door Stichting Present en aangeboden op het platform ‘Achmea Voor Elkaar’ van de Achmea Foundation.
De maatschappelijke teamdag vond plaats in de Apenheul en werd georganiseerd door Stichting Present en aangeboden op het platform ‘Achmea Voor Elkaar’ van de Achmea Foundation. Als partner van Achmea helpt Stichting Present bij het organiseren van zo’n maatschappelijke teamdag om zo samen met medewerkers van Achmea maatschappelijke impact te kunnen maken.
Toch moest het team van Coen even wennen aan het idee: "De reacties op mijn initiatief waren wisselend", vertelt hij. Het bezoek aan de Apenheul met de ouderen werd ondersteund door begeleiders vanuit het verzorgingshuis. Hierdoor kon het team zich helemaal richten op het contact met de ouderen. "Het was supergoed geregeld en mijn team kijkt terug op een hele mooie ervaring", benadrukt Coen. De medewerkers wandelden met een groep ouderen door het dierenpark en haalden verhalen van vroeger op. "Sommigen zijn rustig en stil, maar iedereen geniet zichtbaar", legt Coen uit. Na twee lange jaren van veel binnen zitten is het voor de ouderen heerlijk om er even uit te zijn. Coen: "Je merkt echt dat mensen hun verhaal even kwijt willen."
Ook Sabine, werkzaam als arbeidsdeskundige bij Achmea Personenschade, koos voor een maatschappelijke teamdag in de Apenheul: "Ook wij genoten enorm van de dankbaarheid en het plezier dat we deze ouderen bezorgden", vertelt Sabine. Toen ze op zoek was naar een invulling van een te plannen teamdag stuitte ze op de Achmea Foundation. Van het één kwam het ander en ook zij hebben zich ingezet om maatschappelijke impact te maken. Met veel enthousiasme deelden ze achteraf de opgedane ervaringen met elkaar tijdens een gezamenlijke lunch. "Zo groei je als team ook weer meer naar elkaar toe." Ook Coen beaamt dat: “Het is de perfecte manier om teambuilding en iets goed doen voor een ander met elkaar te combineren."