Interview
Susan Blankhart
Susan maakt sinds 1 januari 2017 deel uit van het bestuur van de Achmea Foundation. De loopbaan van Susan begon bij de overheid in Zambia waar zij als planoloog ging werken, na haar studie Sociale Geografie. Daarna heeft zij 33 jaar bij het Ministerie van Buitenlandse zaken gewerkt, veel op het gebied van mensenrechten, vrouwen/genderrechten, humanitaire hulp en conflict. Vanaf 2002 heeft zij als ambassadeur gewerkt in achtereenvolgens Sri Lanka, Costa Rica, Egypte en Soedan. Sinds haar pensionering maakt zij deel uit van diverse besturen en Raden van Toezicht, zoals Plan International Nederland, RNW-Media, Berendina Stichting en Ref FM (radio door en voor vluchtelingen buiten Europa).
Waarom ben je bij het bestuur van de Achmea Foundation gegaan?
Het interessante van dit bestuur is dat er mensen in zitten met verschillende achtergronden en expertise. Daardoor kunnen we goede discussie voeren en tot keuzes komen. Ik breng mijn kennis en ervaring in van ontwikkelingssamenwerking, van structuren in ontwikkelingslanden. Ik heb bijna de helft van mijn leven in het buitenland gewoond, in ontwikkelingslanden.
In het bestuur heb ik de rol van Penningmeester. Met Tim Veerman (werkzaam bij AIM, maar werkt een aantal uur per maand voor de Achmea Foundation voor o.a. de financiële rapportage) neem ik regelmatig de financiële zaken door. Ook ben ik vertegenwoordiger van het bestuur in het programma Impact Plus. Daar ben ik voorzitter van de Stuurgroep Impact Plus waar we samen met Achmea kijken naar de strategie voor Impact Plus. Daarnaast zit ik in de projectcommissie voor het Impact Fund. In de projectcommissie bespreken we alle voorstellen die door organisaties zijn ingediend voor financiële ondersteuning van een project in de sub-Sahara landen van Afrika. Daaruit maken we een keuze en geven we het bestuur advies over welke projecten we financieel willen ondersteunen.
Hoe bepaal je welke projecten in aanmerking komen voor een financiële bijdrage, een lening en/of een donatie?
We hebben duidelijke criteria wanneer we een donatie en/of een lening verstrekken. Schaalbaarheid is hierbij belangrijk en ook of het project zichzelf na de donatie of lening kan financieren. Ook moet het innovatief zijn. Vaak put ik uit mijn ervaringen bij bepaalde voorstellen: ‘heb ik het al eerder gezien, kan ik het plaatsen, is het haalbaar’. In de landen waar ik gewoond heb en die ik bezocht heb, heb ik veel projecten gezien en samengewerkt met NGO’s. Daardoor heb ik gezien wat al eerder is geprobeerd, wat wel werkt en wat lastiger is. Die ervaring breng ik in. We zien veel goede bedoelingen, maar ik vraag mij altijd af of het haalbaar is en of dat niet al eerder op een andere manier is gebeurd. De positie van vrouwen vind ik ook belangrijk bij het beoordelen van de voorstellen. We hebben uitgebreide discussies in projectcommissie, maar uiteindelijk komen we samen tot een advies voor het bestuur.
Vrouwenrechten vind ik belangrijk om te noemen. Door mijn hele carrière heen en in mijn persoonlijk leven zijn vrouwenrechten altijd heel leidend geweest. Ik zie dat vrouwen, overal ter wereld, ontzettende ambitie hebben om bij te dragen om het leven van hun naasten en de gemeenschap te verbeteren. En vrouwen hebben lang niet altijd de mogelijkheden om dit doen. Daarom kijken we of er in de projectvoorstellen potentie is voor de positie van vrouwen, of zij voldoende kunnen participeren. Dat zetten we dan ook in de contracten, bijv. bij landbouwprojecten moet er een bepaald % gericht zijn op vrouwelijke boeren. In Afrika zijn veel boeren vrouwen. Erg belangrijk.
Wat vind je de kracht van de Achmea Foundation?
Doordat we met een divers bestuur werken kunnen we vanuit verschillende invalshoeken naar de projecten kijken. Innovatieve ideeën krijgen hier een kans. Het is geen humanitaire hulp, maar we proberen ons te richten op structurele verbeteringen voor mensen die in een kwetsbare positie zitten in ontwikkelingslanden (sub-Saharalanden Afrika). En deze projecten zijn gericht op activiteiten die zichzelf, na de financiële ondersteuning, financieel kunnen redden. Daarmee zijn het duurzame projecten.
Waarom investeert de Achmea Foundation in projecten in Afrika?
In Afrika bevinden zich nog steeds de minst ontwikkelde landen. Er zijn een heleboel groepen die nog nauwelijks profiteren van enige ontwikkeling en die bijvoorbeeld nauwelijks toegang hebben tot gezondheidszorg. Maar er is veel potentie is om de landbouw en gezondheidszorg te verbeteren op een schaalbare manier.
Mooi om te zien dat Susan een voorbeeld is van alle BEATS van Achmea. Een bevlogen, eigentijdse bestuurder, met ambitie gericht op innovatie, trots op wat de Achmea Foundation bereikt. Susan draagt er met haar kennis, ervaring en gedrevenheid aan bij dat de Achmea Foundation slagvaardig is.