Impact Fund
Jaarlijks selecteert de Achmea Foundation een aantal nieuwe innovatieve projecten om te ondersteunen in de Sub-Sahara landen van Afrika. We zijn trots dat we in 2022 vier nieuwe innovatieve projecten op het gebied van landbouw en gezondheidszorg in Afrika hebben gevonden om te ondersteunen. Eén van deze projecten financieren we samen met de Rabobank Foundation.
De Achmea Foundation draagt bij aan de Sustainable Development Goals van Achmea
De Achmea Foundation investeert door middel van donaties, leningen en/of het beschikbaar stellen van kennis en expertise in projecten. Daarbij bouwen we voort op de eigen kracht en zelfredzaamheid van de lokale bevolking. Hier willen we een specifieke markt bereiken door te investeren in innovatieve projecten (zogenaamd 'durfkapitaal') op het gebied van landbouw, gezondheidszorg en finance.
We werken met verschillende vormen van financieringen. De belangrijkste is een lening. Dit is een bewuste keuze, omdat het organisaties helpt om sneller economisch onafhankelijk te worden. Een lening stimuleert de eigen verantwoordelijkheid. De ontvangen aflossing en de rente zetten we opnieuw in voor andere aanvragen – zo kunnen we steeds meer organisaties financieren. Ook bieden we hulp in de vorm van donaties en kennis en kunde.
Jaarlijks selecteert de projectcommissie een aantal organisaties die een voorstel voor een project of initiatief mag indienen. Diverse Achmea-medewerkers vanuit verschillende afdelingen helpen ons mee om deze voorstellen te beoordelen. Deze kennis vanuit verschillende afdelingen zorgt ervoor dat we in staat zijn om de juiste impactvolle projecten te kunnen selecteren. Begin juni 2022 hebben de geselecteerde organisaties in Zeist hun proposal mogen pitchen aan de projectcommissie van de Achmea Foundation en aan de Achmea-medewerkers die mee hadden geholpen met het beoordelen van de aanvragen. De Achmea Foundation is heel trots op de enorme bevlogenheid van onze Achmea collega’s om samen kwalitatief goede initiatieven te selecteren voor het Achmea Foundation Impact Fund. Op 29 juni 2022 heeft het Bestuur van de Achmea Foundation 4 projecten geselecteerd die in aanmerking zijn gekomen voor een donatie of lening.
De projectcommissie bestaat uit 4 leden vanuit het Bestuur: Susan Blankhart, Rajiv Ball, Kees Zevenbergen en Jan Willem Kuenen. Zij spelen bij het selectieproces een belangrijke rol. Vanwege hun diverse achtergronden, kennis en ervaring kunnen zij op een pluriforme wijze de projectvoorstellen beoordelen. Samen met de programmamanager en de directeur van de Achmea Foundation selecteert de projectcommissie partnerorganisaties die een innovatief project hebben voorgesteld. Hierbij wordt gekeken of het project past binnen de strategie van de Achmea Foundation. Het project moet passen bij de thema’s gezondheid dichterbij en Inkomen voor nu straks en later (m.n. landbouw of financiële inclusie). Tevens wordt gekeken of het project innovatief, haalbaar en schaalbaar is. En of het ook in de toekomst zelfstandig voortgezet kan worden. De selectie van project partners is een intensief proces maar we willen het beschikbare budget zo effectief mogelijk inzetten zodat we de meeste impact kunnen bereiken.
Met de 4 nieuwe projecten hebben we in 2022 in totaal 21 lopende projecten. Lopende projecten worden intensief gevolgd. We blijven betrokken bij onze partnerorganisaties, ook bij de teams die lokaal de projecten uitvoeren. Jaarlijks bezoeken wij in het voor- en najaar een aantal projecten op locatie om te bekijken of de beoogde impact kan worden gerealiseerd. Dit jaar hebben we 3 lopende projecten in Ghana en 2 lopende projecten in Malawi bezocht. Tevens laten we twee keer per jaar een evaluatie door een onafhankelijk bureau, Gupta Strategists, uitvoeren. Zij analyseren jaarlijks 2 projecten van het Achmea Foundation Impact Fund. Dit jaar was dat Sevi en Apollo Agriculture. In dit jaarverslag leest u meer over het werkbezoek aan Ghana en Malawi en over de evaluaties die door Gupta Strategists zijn uitgevoerd.
Nieuwe initiatieven 2022
Vanuit het Impact Fund zijn in 2022 vier nieuwe impactvolle projecten ondersteund. Deze worden hieronder toegelicht.
ACORN platform (Agroforestry Carbon Removal Units (CRUs) for the Organic Restoration of Nature) – Rabobank/Kaderes
Land: Tanzania Impact:
- SDG 2 – Geen honger: Project geeft toegang tot carbon market, een nieuwe inkomstenstroom en draagt bij om bestaande inkomstenstroom op peil te houden.
- SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn: Project draagt bij aan klimaatverbetering en zorgt voor financiële ruimte voor welzijn en gezondheid.
- SDG 8 – Eerlijk werk en economische groei: Boeren leren een andere, meer duurzame, manier van ondernemen en telen van gewassen. De boer wordt betaald voor zijn klimaatinspanningen. Dit zorgt voor een meer constant en hoger inkomen voor de boeren.
- SDG 13 – Klimaatactie: Meer besteedbaar inkomen maakt het voor kleine boeren mogelijk om ook op andere manieren met duurzaamheid bezig te zijn: efficiëntere irrigatie, zonne-energie, meer onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen.
Het ACORN platform is een programma van de Rabobank. Het project in Tanzania wordt in samenwerking met de lokale organisatie Kaderes uitgevoerd. Het unieke aan dit project is dat de Achmea Foundation de financiering van dit project in samenwerking met de Rabobank Foundation doet. Hierdoor ontstaan er synergievoordelen en kunnen we nog meer kennis delen en impact maken.
Het toepassen van agroforestry heeft vele voordelen voor de boeren: het verhoogt hun klimaat- en weerbestendigheid, diversifieert hun voedingsstoffen, verbetert de opbrengst, spreidt de oogsttijdstippen en diversifieert hun inkomensstromen. Agroforestry of boslandbouw zijn landgebruiksystemen waarbij het planten en/of actief beheren van bomen wordt gecombineerd met landbouw of veeteelt. Door voedselbomen (mango, avocado, banaan) en schaduwbomen tussen de koffiebomen te planten worden schadelijke broeikasgassen opgenomen en zuurstof weer af gegeven. Dit kan via het platform omgezet worden in CRU’s. Deze CRU’s, kunnen de boeren met behulp van het platform verkopen aan bedrijven die hun eigen uitstoot willen compenseren. Dit resulteert in een extra inkomstenstroom die zowel het inkomen van de boeren diversifieert als de financiering van de overgang naar agroforestry mogelijk maakt.
Dit initiatief verbindt de missie van Kaderes om leden en gemeenschappen in staat te stellen hun agroforestry uit te breiden met het doel van de Rabobank om samen een betere wereld te creëren. De interventie heeft voorfinanciering nodig om de tijdkloof te overbruggen tussen het moment van boomaanplant en technische assistentie versus de verwachte koolstofinkomsten. Aangezien het Acorn-platform alleen daadwerkelijk vastgelegde koolstof verkoopt (ex-post) en bomen eerst moeten groeien, worden koolstofinkomsten verwacht vanaf jaar 2/3. De koolstofopbrengsten kunnen dienen als terugbetalingsmiddel.
Safe Care and Medical Credit Fund – PharmAccess
Land: Nigeria Impact:
- SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn: Belangrijkste impact heeft betrekking op SDG 3. Door te werken aan alle facetten van kwaliteitsverbetering, komen er betere gezondheidsresultaten voor patiënten.
- SDG 8 – Eerlijk werk en economische groei: PharmAccess streeft ernaar leermogelijkheden te bieden en de werkomgeving voor (meestal vrouwelijke) verpleegkundigen over de hele linie te verbeteren, en zo ook sterkere MKB-ondernemingen in de gezondheidszorg te creëren in het geval van privéklinieken.
PharmAccess wil middels SafeCare ondersteuning bieden aan klinieken door het ontwikkelen en testen van een nieuw interactief leerinstrument. Dit leerinstrument richt zich op de meest voorkomende en kritische kennislacunes onder verpleegkundigen. Ze willen daarmee het leren gemakkelijker, effectieven en leuker maken met behulp van een tool die past binnen de middelen en tijdbeperkingen van de klinieken waar de verpleegkundigen werken.
Het traject om dit te bereiken bestaat uit drie fasen. In fase I (Understand) gaan ze onderzoek doen naar de leerbehoeften van verpleegkundigen. Ze willen onderzoek doen naar de intrinsieke motivatie van mensen zodat ze de learning experience kunnen verbeteren. In Fase II (Co-creatie) werken ze samen met een gerenommeerde partner op het gebied van leer-/gedragsinzichten en een klein aantal klinieken om de tool op een iteratieve manier te ontwikkelen en te testen. In fase III (Enable and engage) willen ze de tool uitrollen naar een grotere selectie van klinieken. Ze richten zich dan op het verankeren van het gebruik van de tool, terwijl ze ook de betrokkenheid bevorderen tussen netwerken van klinieken die de tool gebruiken.
Aan het einde van het project willen ze het interactieve leerinstrument toevoegen aan het kwaliteitsplatform als een functie met toegevoegde waarde. 100 klinieken zullen de tool gebruiken. Ze voorzien een impact op meer dan 800.000 patiënten per maand. Door dit leerinstrument aan te bieden aan verpleegkundigen, verwachten ze dat klinieken in staat zullen zijn om hun kwaliteit effectiever te verbeteren, wat uiteindelijk de klinische zorgresultaten op patiëntniveau zou moeten verbeteren.
Sunflower Promotion – EUCORD
Land: Rwanda Impact:
- SDG 2 – Geen honger: De aanzienlijke groei van de landbouwproductiviteit is een van de belangrijkste aanjagers van groei en armoedebestrijding geweest de afgelopen jaren. De zonnebloemen zouden hier ook een bijdrage aan kunnen leveren. Het project zal de landbouwproductiviteit en het inkomen van kleinschalige voedselproducenten, met name vrouwen en jongeren, verhogen.
- SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn: De verhoging van het inkomen van de begunstigden zal de toegang tot de gezondheidszorg voor alle leden van het huishouden verbeteren, aangezien zij in staat zullen zijn te betalen voor de ziektekostenverzekering die voor elke Rwandees verplicht is.
- SDG 8: Eerlijk werk en economische groei: Prijs van de spijsolie stijgt (mede door oorlog Oekraïne). Boeren hebben een zwakke economische status. Meer zelfvoorziening gaat eerlijk werk en economische groei stimuleren. Door het netto-inkomen voor 6.500 huishoudens met 892.020 euro te verhogen, zal het project bijdragen tot het terugdringen van armoede.
Het project beoogt de verbetering van de levensomstandigheden van kleine boeren door het genereren van inkomsten uit de productie, verwerking en het gebruik van zonnebloemen in Rwanda. Het project is een direct antwoord op het lage inkomen van kleine boeren in Rwanda die meestal zelfvoorzieningslandbouw beoefenen, en de invoer van grondstoffen die nodig zijn voor plaatselijke voedselverwerkende bedrijven. Vooral voor raffinaderijen van eetbare olie, als reactie op de vraag van de bevolking naar eetbare olie.
Het project zal ten goede komen aan 6.500 huishoudens in Rwanda die zelfvoorzieningslandbouw bedrijven. Op nationaal niveau zal het project de afhankelijkheid van ingevoerde bak- en braadolie verminderen en zo de prijs van ingevoerde olie doen dalen. Dit zal worden bereikt door de versterking van de capaciteit van kleine boeren in goede landbouwpraktijken, demonstratie van verbeterde landbouwtechnologie voor zonnebloemproductie.
De duurzaamheid van het project is verzekerd aangezien belanghebbenden in de waardeketen geïnteresseerd zijn. Het onlangs opgerichte peulvruchten- en olieprogramma van de Rwanda Agriculture and Animal Resources Development Board (RAB) is bereid mee te werken aan het verbeteren van de toegang van boeren tot inputs. Zonnebloemproductie biedt ook een voordeel door het stimuleren van geïntegreerd bodemvruchtbaarheidsbeheer (ISFM), omdat het de mogelijkheid biedt voor intercropping met peulgewassen. Een ander voordeel is dat de markt voor zonnebloemen veelbelovend is: de vraag is groter dan het aanbod en het is relatief eenvoudig voor boeren om leveringscontracten te krijgen.
Tiko Health Program – Humaniforest
Land: Kameroen Impact:
- SDG 2 – Geen honger: Inkomen zal toenemen. Medische kosten zullen afnemen: lagere medische rekeningen, minder absenteïsme van school, lagere medische rekeningen, minder absenteïsme van school, boerderijen en banen. Als gevolg van hoger inkomen draagt dit project ook bij aan SDG 2.
- SDG 3 – Goede gezondheid en welzijn: Minder malaria en watergerelateerde ziekten leiden uiteraard tot een gezondere bevolking. Een door buizen gevoed watersysteem zal het hele jaar door betrouwbaar, schoon watersysteem zal het hele jaar door betrouwbaar, schoon drinkwater leveren.
- SDG 8 – Eerlijk werk en economische groei: Direct door banen binnen de sociale onderneming Humaniforest en bij dienstverleners, indirect als gevolg van een betere gezondheid en meer inkomen en welzijn.
Malaria is een pandemie in de tropische gebieden van de wereld, waaronder de mangroves van Kameroen, die een vruchtbare voedingsbodem voor muggen vormen. De Tiko-gemeenschappen in dit project, met meer dan 10.000 huishoudens en 60.000+ inwoners, liggen in het hart van de mangroves van Kameroen.
Naast malaria vormen met water verband houdende ziekten (cholera, tyfus, diarree) een grote belasting voor de gezondheid en de uitgaven van Kameroense huishoudens. Het WASH-programma dat aan dit project is gekoppeld, is een stimulans om het productgebruik en de acceptatie van de EaveTubes in deze mangrove-gemeenschappen te bevorderen, terwijl tegelijkertijd watergerelateerde ziekten worden teruggedrongen, waardoor de gezondheid aanzienlijk wordt verbeterd. Het is een gecombineerd project met doelen om de gezondheidssituatie in Tiko (Kameroen) voor in basis 6.000 huishouden te verbeteren en daarmee ook de kosten van gezondheidszorg te verlagen voor betrokken huishoudens.
Een deel gaat over schoon watervoorziening waardoor gerelateerde ziektes voorkomen kunnen worden. Het tweede deel gaat over het verminderen van de risico’s op malaria door middel van een nieuwe techniek (bestaande EaveTubes van In2Care). Het schoon waterproject is al eerder uitgevoerd op meerdere plekken met succes. Het Malaria-deel is relatief nieuwe materie in Kameroen. De combinatie van de beide projecten is van belang om in eerste instantie het vertrouwen van de bevolking te krijgen en in een verder stadium de operationele kosten van een lokaal office te verlagen door deze te verdelen over beide projecten.
Monitoring & Evaluatie door Gupta Strategists
De Achmea Foundation monitort alle projecten waar zij een donatie of lening aan hebben gegeven. De Achmea Foundation heeft als doel om ‘een betrokken donateur’ te zijn. Met alle kennis en expertise waarover het netwerk van de foundation beschikt, kunnen we met positief kritische feedback waarde toevoegen voor onze projectpartners. Monitoring van projecten doen wij door regelmatig contact met de projectorganisaties te hebben. Tevens worden er Monitoring & Evaluaties uitgevoerd en in het Bestuur besproken. Twee maal per jaar laten we door een externe partij, Gupta Strategists, een evaluatie uitvoeren op één van onze projecten. Wij vinden het belangrijk om projecten te evalueren omdat we graag willen dat projecten duurzaam zijn en blijven. Ook in de toekomst.
In het voorjaar heeft Gupta Strategists een evaluatie uitgevoerd op het project van SEVI in Kenia
Sevi streeft ernaar om krediet toegankelijk en betaalbaar te maken voor kleine ondernemers in Kenia. SEVI biedt in Kenia een ‘order now, pay later’-dienst. SEVI maakt krediet voor het inkopen van voorraad toegankelijk en betaalbaar voor ondernemers in ontwikkelingslanden door middel van value chain financiering via een smartphone app. Dat werkt als volgt: Een koper (bijv. eigenaar van een kleine winkel) bestelt de gewenste producten bij een verkoper via de app en sluit gelijktijdig een lening af bij SEVI. De koper betaalt deze lening in termijnen terug. De verkoper (bijv. een tussenhandelaar) ontvangt zijn betaling in twee delen: 1) 80% vooruitbetaling vanuit het SEVI-fonds op het moment van levering en 2) 20% op het moment dat de koper de lening volledig heeft afbetaald. Dit katalyseert hele value chains door het oplossen van het gebrek aan werkkapitaal.
Door middel van interviews met diverse stakeholders van SEVI heeft Gupta Strategists een goed beeld gekregen over de voortgang van het project. Het project heeft door COVID-19 enige vertraging opgelopen maar ligt nu weer goed op planning. De rente die SEVI in rekening brengt is lager dan alternatieve leningen, maar nog niet zo laag als de doelstelling uit het oorspronkelijke project proposal. De eerste versie van het aangepaste business model (‘order now, pay later’) is succesvol afgerond. Meerdere sellers zijn aangesloten op het platform en leveren op krediet aan hun buyers. De huidige versie van de app is goed bruikbaar voor sellers en buyers. SEVI is o.a. aangesloten op een grote mobile payment provider in Kenya (M-Pesa), een credit reference bureau (TransUnion), en een SMS-service provider om buyers zonder smartphone toch van het platform gebruik te kunnen laten maken. Er zijn plannen om het platform uit te breiden met volledige opties om een webshop in te richten.
Gupta Strategists UPTA heeft twee aandachtspunten vastgesteld:
- Behoud focus op implementeren van het huidige product om groei tot break-even zo snel mogelijk te realiseren.
- Differentieer tussen klantsegmenten om risico bij groei te spreiden.
SEVI was content met de uitkomsten van de evaluatie en gaat vol enthousiasme en gedrevenheid verder met de uitvoering van dit project.
Foto Apollo Agriculture
In het najaar heeft Gupta Strategists een evaluatie uitgevoerd op het project van Apollo Agriculture in Kenia
Apollo Agriculture is een technologiebedrijf gevestigd in Nairobi, Kenia dat kleinschalige boeren helpt hun winst te verbeteren. Apollo maakt de financiering van kleinschalige boeren commercieel levensvatbaar en schaalbaar door gebruik te maken van innovatieve, geautomatiseerde activiteiten die zij ontworpen hebben om tegemoet te komen aan de unieke behoeften. Zij bieden financieringsmogelijkheden aan boeren die daar anders geen toegang tot hebben. Dit alles d.m.v. goedkope geautomatiseerde processen. Apollo bundelt alles wat een boer nodig heeft: financiering, landbouwproductie, advies, verzekering en markttoegang, waar mogelijk. Satellietgegevens en machine learning maken betere kredietbeslissingen mogelijk en geautomatiseerde bewerkingen houden de kosten laag en processen schaalbaar. Hun kernproduct is een op maat gemaakte bundel van hoogwaardig zaad en kunstmest, evenals agronomisch advies en verzekering, op krediet.
Apollo levert verschillende tools waarmee boeren hun opbrengsten kunnen verhogen. Denk aan kunstmest, zaad, advies en verzekeringen. Dit allemaal op krediet. Non-profit organisaties zoals het OneAcre Fund (OAF) hebben aangetoond dat kleine boeren hun rendement kunnen verdubbelen en op tijd hun lening kunnen terugbetalen.
Hoofddoel: Financiering van de Achmea Foundation draagt bij aan Apollo's 5-jarig doel om de opbrengsten van 1 miljoen kleinschalige landbouwers te verdubbelen. In 2025 willen ze 1 miljoen boeren hebben bereikt. Huidige gemiddelde lening per boer bedraagt circa 136 euro. Met de investering van Achmea willen ze komende 5 jaar minstens 50.000 unieke boeren kunnen helpen.
De evaluatie is gebaseerd op een extern reviewverslag en interviews met een aantal stakeholders van Apollo. Advies aan Apollo is om zich te richten op 4 aandachtspunten voor verdere optimalisatie.
- Bepaal een langetermijneffect: dit geeft focus, creëert kansen voor toekomstige groei (ander klantsegment) en kan klantbehoud verbeteren.
- Uitbreiding van opleidingsmodules: bied extra opleidingsmodules over bijvoorbeeld financiële basiskennis om landbouwers te ondersteunen bij de omschakeling van zelfvoorzieningslandbouw naar commerciële landbouw
- Maak hergebruik van zaaigoed onderdeel van de marketingstrategie: dit zal de betaalbaarheid van de producten vergroten, waardoor de producten betaalbaarder worden, waardoor de klanten mogelijkerwijs beter kunnen worden vastgehouden in een zeer waardebewust klantensegment.
- Landbouwers ondersteunen om financieel weerbaar te worden om een extra inkomstenstroom te genereren door bijvoorbeeld agrobosbouw aan te moedigen, waardoor koolstofkredieten kunnen worden verkocht en tegelijkertijd de productie van gewassen kan worden verhoogd.
Monitoring & Evaluatie door de Achmea Foundation
Tweemaal per jaar brengt de Achmea Foundation een werkbezoek aan een aantal projecten waarin zij investeren. In mei 2022 hebben Jan Willem Kuenen (bestuurslid Achmea Foundation), Marjolein Verstappen (tot 1 juni 2022 directeur Achmea Foundation) en Agnes van Daal (vanaf 1 juni 2022 directeur Achmea Foundation) een bezoek gebracht aan 3 projecten in Ghana. In november 2022 hebben Agnes van Daal en Maaike Blansjaar (programmamanager Achmea Foundation) een bezoek gebracht aan 2 projecten in Malawi. Hieronder een beschrijving van deze bezoeken.
Werkbezoek aan 3 projecten in Ghana
Agnes van Daal: “Samen met Jan Willem Kuenen en Marjolein Verstappen bracht ik van 1 tot 5 mei 2022 een werkbezoek aan 3 projecten waarin de Achmea Foundation investeert. We waren onder de indruk van de bevlogenheid en betrokkenheid van de lokale medewerkers van onze partner organisaties. Het was de eerste mogelijkheid na de corona-uitbraak om weer initiatieven te bezoeken. We bezochten het Palmolie-project van Solidaridad, het Inkoopplatform voor medicijnen van PharmAccess en het Pensioenfonds voor de informele sector van People’s Pension Trust.
De lokale projectorganisaties hadden een programma samengesteld. De sfeer was open en informeel. Het is een zeer geslaagd en inspirerend werkbezoek geworden. Samen met Solidaridad heeft de Achmea Foundation het mogelijk gemaakt om best practices te ontwikkelen en het model van de regionale service centers van cacao naar palmolie te vertalen. Hierdoor krijgen de boeren meer inkomen voor nu, straks en later.
PharmAccess zorgt met het Med4All-project dat alle Ghanese inwoners toegang krijgen tot kwalitatief goede medicatie wanneer zij dat nodig hebben. We hebben een lokaal ziekenhuis bezocht en waren onder de indruk van de passie waarmee de lokale medici elke dag de zorgverlening in Ghana beter maken.
People Pension Holding is door de investering van de Achmea Foundation gestart met een pensioenfonds voor de informele sector. Hierdoor kunnen ouderen financieel onafhankelijk blijven als zij niet meer kunnen werken en niet in armoede vervallen. Op die manier draagt de Achmea Foundation bij aan Duurzaam Samen Leven volgens Achmea.”
Werkbezoek aan 2 projecten in Malawi
Malawi heeft te kampen met veel problemen. Klimaatverandering zorgt voor onverwachte weersomstandigheden. Regenseizoen begint later en de regen zorgt voor overstromingen waardoor bepaalde gebieden onbereikbaar zijn. Malawi is geen export land waardoor ze weinig dollars in het land krijgen. Door de inflatie heeft de lokale munteenheid weinig waarde. Hierdoor kan er bijvoorbeeld geen brandstof worden ingekocht. Toen wij daar waren was er een groot gebrek aan benzine en diesel waardoor veel auto’s langs de kant van de weg stonden te wachten op nieuwe voorraad brandstof. Naast de economische situatie is er sinds enkele maanden ook een cholera uitbraak waarbij al veel doden zijn gevallen.
Maaike Blansjaar & Agnes van Daal hebben van 7 tot 11 november 2022 een werkbezoek gebracht aan twee projecten van de Achmea Foundation. Maaike en Agnes bezochten het Kumbatia project van GOAL3 en het Barsha Pumps project van aQysta. Tevens is er een gesprek geweest met twee lokale medewerkers van One Acre Fund (OAF).
Kumbatia project van GOAL3 heeft als doel om in een vroeg stadium kritieke aandoeningen bij kinderen te herkennen, wat vroege en effectieve interventies mogelijk maakt en de kindersterfte vermindert. Dit wordt gedaan doordat er in dit project interdisciplinair wordt samengewerkt aan het ontwikkelen van een gebruiksvriendelijke en betaalbare monitor die kan worden geïmplementeerd in omgevingen met beperkte middelen en capaciteit. We hebben 2 ziekenhuizen bezocht waar de monitoren worden gebruikt. Het gebruik van deze monitoren maakt echt een verschil van leven en dood.
aQysta produceert en verkoopt waterpompen die irrigatie in berggebieden mogelijk maken door gebruik van de kracht van stromend water. De organisatie wil innovatie en techniek inzetten voor een betere wereld. De pompen van aQysta zijn zeer onderhoudsarm en zorgen voor minder CO2 uitstoot dan de veel gebruikte dieselpompen doordat ze alleen waterkracht als energiebron gebruiken. Daarnaast helpt aQysta de boeren door training, levering van zaden en mest, en het verbeteren van hun afzetmarkt door producten op te kopen en te verkopen. Hierdoor is het voor kleine boeren mogelijk om meer geld te verdienen aan de door hun verbouwde gewassen.
Maaike en Agnes waren ook hier onder de indruk van de bevlogenheid en betrokkenheid van de lokale medewerkers van onze partner organisaties. Er is door de lokale project organisaties veel kennis gedeeld waardoor een goed beeld over de voortgang van de projecten is ontstaan.