Expert Volunteer Assignments
Met Expert Volunteer Assignments investeren we in initiatieven door kennis en expertise van Achmea-medewerkers beschikbaar te stellen aan goede doelen-organisaties. Met de inzet van professionele Achmea-medewerkers vergroten we de impact van goede doelen-organisaties. Daarnaast biedt een volunteer assignment mogelijkheden tot persoonlijke ontwikkeling van Achmea-medewerkers en vormt het een belangrijk onderdeel van het TOP-programma (Talent Ontwikkelen Presteren) van Achmea.
Met de Expert Volunteer Assignments maken we impact op de volgende Sustainable Development Goals waar we ook vanuit het Impact Fund programma aan bijdragen.
Bastiaan Schepman zet zich wekelijks in voor een ander met een remote assignment van de Achmea Foundation
Een call van een uur waarmee je maatschappelijke impact maakt op een ander continent? Bastiaan Schepman doet het. Als manager International Partnerships & Networks bij Achmea zet hij zijn expertise, ervaringen en netwerk in om Eden Care in Rwanda te helpen bij het lanceren van een nieuw product. ‘’Omdat het assignment on remote is ben ik niet alleen langdurig van toegevoegde waarde, maar kan ik het ook goed combineren met mijn werk en privé’’, zegt Bastiaan.
Bastiaan is nog volop bezig met zijn assignment: ‘’ik ben begin mei 2022 begonnen en de verwachting is dat we rond december zullen afronden.’’ Het assignment bestaat uit het ondersteunen en adviseren van een startup in Rwanda. Daarbij komt zijn kennis en ervaring op het gebied van internationale schade en zorg goed van pas: “ik wilde al langer wat met mijn ervaringen doen om anderen te helpen en via de Achmea Foundation vond ik een assignment dat daarop aansloot.’’
Al snel blijkt dat het delen van lessons learned vanuit Zilveren Kruis, Centraal Beheer en Achmea het meest interessant is voor de startup in Rwanda. Bastiaan zet daarnaast zijn eigen kennis op het gebied van productontwikkeling, sales en IT in voor het lanceren van de eerste collectieve ziektekostenverzekering in Rwanda. En dat doet hij niet alleen: ‘’door de wekelijkse calls kom ik erachter wat hun uitdagingen zijn, denk ik met ze mee en probeer ik daar een collega op aan te haken die daarover meer kan vertellen.’’ Tot dusver hebben al zeven collega’s vanuit verschillende divisies enthousiast meegewerkt aan zijn assignment. Op deze manier maakt hij optimaal gebruik van de input en kennis vanuit Achmea.
Dat het assignment Bastiaan zelf ook veel voldoening geeft, beaamt hij zelf: ‘’je ziet dat ze echt geholpen zijn met onze kennis en ervaring en er ook echt iets mee doen in de productontwikkeling. Dat is echt heel gaaf om te zien!’’ Hij hoopt dan ook dat ze in december dit jaar een aantal nieuwe collectieven en klanten hebben binnengehaald, zodat ze de lokale bevolking in Rwanda kunnen verzekeren voor ziektekosten.
Jeroen Lotze deed een Expert Volunteer Assignment voor de Achmea Foundation in Tanzania:
"Een interessante en mooie periode"
Na jarenlang al interesse te hebben gehad in een opdracht voor de Achmea Foundation heb ik eind vorig jaar mezelf aangemeld voor een informatiesessie van de Foundation om weer eens te worden bijgepraat. Mijn interesse was meteen weer gewekt. Ik wilde dolgraag een opdracht doen om te kijken of ik in een totaal andere wereld (organisatie en land) iets kon toevoegen.
Na de informatiesessie bleef ik wel zitten met de vraag of ik wel iets kon toevoegen aan de opdrachten die op achmeanet staan. Na een goed gesprek met Jan Vonk bleek er wel één en ander mogelijk te zijn en ben ik op de opdracht bij Sustainable Agriculture Tanzania (SAT) uitgekomen. SAT is een organisatie die helpt bij het verduurzamen van landbouw en veeteelt en telt inmiddels zo’n 140 werknemers.
De opdracht: assisteren bij het schrijven van een businessplan voor een onderdeel van SAT en meelezen op het plan van de gehele organisatie. In eerste instantie was de insteek om het remote te doen. In dat geval sta je 3 maanden voor zo’n 100 uur ter beschikking van de organisatie. Dit leek me ontzettend leuk en daar wilde ik dolgraag mee starten. Begin april nog een gesprek gehad met Jan en die gaf aan dat er ook weer voorzichtig werd gekeken om de opdracht lokaal uit te voeren. Daar had ik wel oren naar. Vanaf dat moment ging alles in een stroomversnelling en zat ik 27 mei 2022 in het vliegtuig naar Tanzania. Met alleen kennis van Europa, zonder kennis van akkerbouw en veeteelt maar met een enorme dosis zin en energie (en ok, ook wat gezonde spanning).
Het SAT heeft veel kunnen bijdragen aan mijn (leer)doelen en heeft mij het belang van een aantal zaken laten zien. Zo ben ik uitgebreid gewezen op het feit dat het heel belangrijk is om je hele team mee te nemen in je plannen en doelstellingen en is het heel belangrijk dat binnen het team hetzelfde beeld bestaat. Ditzelfde geldt voor feedback geven. Geen vanzelfsprekendheid in Tanzania, maar men deed het uiteindelijk toch. En het werkt beter als men elkaar vertelt wat er beter of anders kan, dan dat een Mzungu (witte man) dat vertelt.
Allemaal interessante bewegingen en lessen die je daar in ruime mate kunt oefenen en aanschouwen. Ook het werken in een totaal verschillend land, heel andere cultuur en omgeving is uitermate leerzaam en bovenal verschrikkelijk leuk.
Ik kijk terug op een heel mooie en interessante periode bij SAT. Heb er heel veel geleerd ben stiekem wel een beetje fan geworden van Tanzania. Onderdeel uitmaken van een organisatie die draait op een ideologie die ik een bijzonder warm hart toedraag en die ook nog eens prima past binnen de missie van Achmea, voelt als een privilege. Vandaar ook mijn dank aan allen die dit mogelijk maken binnen en buiten Achmea. Ik ben van mening dat dit Achmea wederom uniek maakt.
"Het heeft onze blikken zeer verruimd"
Clarissa van der Most en Serge van Verseveld, beide werkzaam bij de afdeling Internal Audit, deden via de Achmea Foundation een Expert Volunteer Assignment in Ghana.
Wij willen jullie graag meenemen in deze bijzondere ervaring. Het begon allemaal met de oproep om je aan te melden voor een assignment. Zo gezegd, zo gedaan. In de leeromgeving komen voortdurend nieuwe assignments langs en dit assignment leek ons fantastisch. Kortweg ging het erom om in samenwerking met Miss Taxi Ghana een plan te maken voor meer vrouwenparticipatie op de arbeidsmarkt en een trainingsprogramma te ontwikkelen. Onze Nederlandse partner, Netics, heeft een apparaat ontwikkeld om sneller drainagesystemen aan te leggen. De DrainUpGrader wordt straks in Ghana ingezet en het is de bedoeling om de besturing ervan door vrouwen te laten gebeuren. En ja, Miss Taxi Ghana doet daar graag aan mee.
Onze reis naar Ghana duurde in totaal 2 weken. Na de nodige voorbereidingen stapten wij aan boord van het KLM-toestel dat ons rechtstreeks naar Accra, de hoofdstad van Ghana bracht. Daar aangekomen stond Miss Taxi al op ons te wachten. Wij hadden het weekend uitgetrokken om even te acclimatiseren. Een prima kans om wat eerste indrukken op te doen van de nieuwe omgeving. Onder meer een bezoek aan Black Star-monument mocht hierbij niet ontbreken.
De eerste week stond in het teken van veel gesprekken. Uiteraard met Miss Taxi, maar ook met enkele hoogleraren op de Universiteit van Ghana. Ook hebben wij enkele trainingsinstituten bezocht en zijn wij met veel vrouwen op vooraanstaande posities in gesprek gegaan. Ook hebben wij vrouwen gesproken uit het werkveld.
Na een volle week met veel interessante gesprekken zijn wij het tussenliggend weekend naar het platteland van Ghana gegaan. Vlakbij Elmina zijn wij in het weekend neergestreken. Een lange wandeling over het strand bracht ons bij het voormalig slavenfort. Ook een bezoek aan de vissershaven en een marktje hoorden daarbij. Los van even genieten van de totaal andere wereld konden wij alle gesprekken rustig uitwerken. Na het weekend weer terug naar Accra.
In Accra opnieuw veel gesprekken gevoerd. Eén van de hoogtepunten was een bezoek aan Gifty Anti, een beroemde Ghanese dame die haar eigen praatprogramma op tv heeft. Ze wil graag meehelpen met ons project. Na in totaal circa 20 gesprekken te hebben gevoerd, waaronder bij GIZ, zijn wij met een zeer goed gevoel huiswaarts gekeerd. Het heeft onze blikken zeer verruimd.
Eenmaal thuisgekomen, loopt het project nog verder door. Binnenkort hopen wij de subsidieaanvraag samen met Netics en Miss Taxi Ghana bij GIZ in te dienen. Hopelijk krijgt dit een heel mooi vervolg.