ImpactPlus
Achmea en de Achmea Foundation organiseerden in 2022 samen ImpactPlus; een Groeiprogramma waarbij sociaal maatschappelijk ondernemers in Nederland worden geholpen met de professionalisering van hun onderneming en het vergroten van hun maatschappelijke impact. Dit jaar was gekozen voor het thema Gezond en Duurzaam Wonen voor Iedereen. We staan voor enorme klimaatuitdagingen en de tekorten op de woningmarkt zijn nijpend. Het is hoog tijd voor duurzame en creatieve woonoplossingen.
Met het ImpactPlus programma maken we impact op de volgende Sustainable Development Goals:
- SDG 3: Goede gezondheid en welzijn: het thema in 2019 was “Samen en niet alleen”.
- SDG 8: Eerlijk werk en economische groei: het thema in 2020 was “Ongekend talent: van vangnet naar springplank”.
- SDG 11: Duurzame Steden en gemeenschappen: het thema in 2022 was “Gezond en Duurzaam Wonen voor Iedereen”.
Begin 2022 hadden 26 sociaal maatschappelijk ondernemers zich aangemeld voor ImpactPlus. De selectiecommissie selecteerde 8 ondernemers die mee mochten doen aan de Dragons’ Den. De geselecteerde ondernemers mochten hun organisatie pitchen tijdens het Dragons’ Den event op 1 juni 2022 in Zeist. Deze 8 ondernemers kregen ook het programma Groeiversneller van Centraal Beheer aangeboden. Samen met de beste experts en coaches zijn de sociaal ondernemers aan de slag met groeidilemma’s rondom bedrijfscontinuïteit, groeistrategie, leiderschap, digital marketing en financiering.
Op 21 december 2022 heeft er een feestelijke afsluiting van het Impact Plus Groeiprogramma 2022 plaatsgevonden.
Lidwien Suur, lid RvB en een van de Dragons’ Den tijdens het pitchevent in Zeist op 1 juni 2022:
“Achmea staat voor Duurzaam Samen Leven. Samen met onze klanten, strategische partners en relaties lossen wij grote maatschappelijke vraagstukken op rond gezondheid, wonen & werken, mobiliteit en inkomen. Het ImpactPlus programma doet precies dit. Het focust volledig op maatschappelijke ondernemers en geeft hen het podium dat ze verdienen. Ik raak geïnspireerd door ondernemers die maatschappelijke doelen, klantgerichtheid én het voeren van een succesvolle bedrijfsvoering naadloos weten te combineren. Daar ga ik in dit programma dan ook naar op zoek!”.
8 sociaal ondernemers
Binnen het ImpactPlus programma zijn 8 sociaal ondernemers geselecteerd die het programma Groeiversneller van Centraal Beheer aangeboden hebben gekregen. Hieronder een korte toelichting op de 8 sociaal ondernemers.
Butterfly Effect ontwikkelt zorgzame gemeenschappen door kleinschalige woningen te verhuren aan buurtverbinders die hun talenten inzetten voor bewoners van zorglocaties.
Chainable ontwikkelt circulaire, modulaire en duurzame keukens voor de professionele verhuurmarkt.
Haaks bouwt volledig circulaire en uit hernieuwbare bronnen gebouwde woningen, tiny houses en recreatiewoningen met minimale rest/afvalstroom.
Mill Home bouwt duurzame compacte woningen volledig in de fabriek, geschikt voor permanente bewoning in zowel sociale huur als betaalbare (starters)woningen.
Rollz International ontwikkelt innovatieve rollators (rollator en rolstoel in één), aan te passen naar de situatie van de gebruiker.
SeniorenTAB vereenvoudigt digitale hulpmiddelen zoals tablets en smartphones, door aanpassingen aan de wensen van oudere mensen en persoonlijke service.
Smart Floor ondersteunt het zorgproces door slimme technologie en analyseert met behulp van een slimme vloer het valrisico.
The Good Floor ontwikkelt duurzame en circulaire vloeroplossingen gemaakt van (lokaal) plastic afval en plantaardige oliën.
Op 22 september 2022 is in het opinieblad forum van VNO-NCW een interview met Agnes van Daal over o.a. het Butterfly Effect geplaatst. Hiernaast het hele artikel.
Interview
Agnes van Daal wil de wereld een beetje mooier maken
Als directeur van de Achmea Foundation zet Agnes van Daal zich in voor projecten in Sub-Sahara Afrika en sociale projecten binnen Nederland. Ze wil 'de wereld een beetje mooier maken.' Hoe doet ze dat?
Een Ghanees taxibedrijf, gerund voor en door vrouwen, wil graag een hr-afdeling opzetten, maar heeft zelf de expertise niet in huis. En dus vliegt Nederlandse verzekeraar Achmea een hr-expert in om de Ghanese ondernemers op weg te helpen. En die is niet de enige: per jaar gaan zo’n 35 Achmea-medewerkers een week of twee naar een organisatie in Afrika om een opdracht uit te voeren. Zo ook Achmea Foundation-directeur Agnes van Daal: zij was laatst nog in Ghana, waar ze lopende projecten bezocht van PharmAccess in een plattelandsziekenhuis en van Solidaridad op een palmolieplantage.
Van Daal vertelt haar verhaal op het Achmea-hoofdkantoor in Zeist, omringd door bos en vrijstaande villa’s. Ze werkt al 32 jaar voor Achmea, waarbij ze de laatste vijftien jaar IT functies heeft vervuld. Toen ze twee jaar geleden vijftig werd, was het na twaalf privéreizen naar verschillende landen in Afrika meer dan ooit tijd voor bezinning. Nu concentreert ze zich als directeur van de Achmea Foundation vooral op het continent dat haar deed inzien hoe goed wij het hier in het Westen hebben.
Maar om dat in te zien hoef je eigenlijk de grens niet eens over, vertelt Van Daal. Want óók in Nederland zet ze zich in. Bijvoorbeeld met het platform Voor Elkaar, een soort Marktplaats waarop Achmea-medewerkers zelf maatschappelijke initiatieven kunnen plaatsen. Aan het langlopende project Mentorschap voor Vluchtelingen deed Van Daal vorig jaar zelf mee. 'Ik mocht de Turkse IT-expert Ufuk begeleiden, die drie jaar geleden met zijn vrouw naar Nederland vluchtte. Die twee hoogopgeleide mensen gingen van het ene naar het andere asielzoekerscentrum en Ufuk zocht tevergeefs een baan.' Totdat Van Daal een LinkedIn-oproep voor hem postte. ‘Binnen een week had hij tien gesprekken. Je zag hem helemaal opfleuren.’ Van Daals officiële mentorschap is allang afgelopen, want Ufuk heeft een betaalde baan gevonden. Maar er is nog steeds warm contact. 'Mijn man heeft laatst nog appeltaart voor ze gebakken; lekker Hollands. Er is echt een vriendschap uit ontstaan.'
De onafhankelijke Achmea Foundation bestaat uit welgeteld drie mensen maar werkt veel samen met Achmea, dat zo’n 14.000 medewerkers heeft. Jaarlijks ontvangt de stichting een donatie ter hoogte van 0,5 procent van de winst die Achmea maakt. De stichting heeft vierentwintig lopende projecten in sub-Sahara Afrika waar Nederlandse NGOs bij betrokken zijn en steunt deze organisaties met donaties, leningen en kennis. Die steun stoelt op een weldoordachte strategie. Van Daal: 'We kijken altijd of er een businesscase achter zit. Zodat zo’n project wanneer de financiering ophoudt, zelfstandig als sociale onderneming verder kan gaan.'
Datzelfde principe geldt voor Nederlandse projecten. Zo ondersteunt de stichting jaarlijks acht geselecteerde kandidaten met zes maanden gratis training en toegang tot Achmea’s kennis en netwerk. Het thema van dit jaar was gezond en duurzaam wonen voor iedereen. Een van de deelnemers was Butterfly Effect, een organisatie die tiny houses verhuurt aan mensen die vrijwilligerswerk doen voor bewoners van zorglocaties. Zo bestrijdt Butterfly Effect tegelijkertijd de woningnood én het personeelstekort in de zorg, is het idee. Op zorglocatie de Binckhorst van Cello in Rosmalen bijvoorbeeld wonen tweehonderd mensen met een beperking. Drie tiny houses worden bewoond door vrijwilligers. Ondernemer en voormalig Cello-innovatiemanager Stijn van Kreij startte Butterfly Effect na de succesvolle realisatie van het Binckhorst-project in 2018. Butterfly Effect bouwt inmiddels in heel Nederland vrijwilligerswoningen.
Van Daal heeft haar 'absolute droombaan' gevonden. 'Ik ben niet naïef hè, ik weet wel dat wat de Foundation doet een druppel op een gloeiende plaat is. Maar als we met z’n allen druppeltjes maken, maken we de wereld ook al veel mooier.'