Projecten en vrij­willigers­we­rk

Project Take Care Africa 2

Locatie: Nigeria en Tanzania, de komende jaren gevolgd door Kenia en Ghana Partner: PharmAccess Status: Lopend

Take Care Africa is het eerste pan-Afrikaanse online platform dat toegang biedt tot nauwkeurige en betrouwbare gezondheidsinformatie. Het platform is geoptimaliseerd voor smartphones, rekening houdend met schermafmetingen, verwerkingskracht en snelheid van gegevensverbindingen van smartphones op instapniveau welke veel worden gebruikt in Afrika. Inhoud bestaat uit nieuws en informatie over preventieve, bevorderende en curatieve gezondheid, evenals informatie over zorgaanbieders en aanbiedingen van zorgverzekeringen. De inhoud is gelokaliseerd om in te spelen op specifieke behoeften en problemen in elke markt, vergelijkbaar met www.thuisarts.nl. In Afrika wordt steeds meer gebruik gemaakt van smartphones. Via analyses op zoektermen die via Google gezocht zijn, is geconstateerd dat veel Afrikanen zoeken op Health of Healthcare termen. De informatie die zij zoeken is vaak algemeen en niet gericht op specifieke lokale behoeften. Er bestaat twijfel bij de Afrikanen of de bronnen die zij vinden wel betrouwbaar zijn. Take Care Africa wil het platform zijn dat juiste en betrouwbare informatie over Health en Healthcare aanbiedt in Afrika. Het doel is om juiste informatie aan te bieden en te verspreiden, zodat mensen gezond kunnen worden en blijven. Om dit te realiseren wil Take Care Africa in samenwerking met partners (investeerders, lokale overheid, influencers, medische experts en medische organisaties) en op basis van deze expertise informatie aanbieden. Het verdienmodel is gebaseerd op het aantal bezoekers op de website. Het is dus essentieel dat het platform Take Care Africa gepromote wordt om de bekendheid te vergroten. Daarnaast is het belangrijk dat bekende organisaties & overheden een ‘’seal of approval’’ geven en dit platform steunen.

Project Kumbatia

Locatie: Sub-Saharan Africa met focus op Kenya, Rwanda, Malawi en Ghana met Zuid Afrika als optionele aanvulling Partner: GOAL 3 Status: Lopend

GOAL 3 is een sociale onderneming met een visie op eerlijke en toegankelijke zorg voor iedereen. Hun missie is om gezondheidswerkers in hun kracht te zetten daar waar dit het meest nodig is. Dat willen ze bereiken door slimme, data gestuurde en gebruiksvriendelijke technologieën die gezondheidswerkers helpen meer te bereiken met minder. Hun eerste product is het IMPALA-monitoringsysteem voor gehospitaliseerde kinderen en pasgeborenen dat ze ontwikkelden met vooraanstaande opinieleiders en onderzoeksinstituten uit Malawi, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Dit systeem helpt gezondheidswerkers om betere risico-inschattingen te maken en patiënten te prioriteren. Hierdoor kunnen de gezondheidswerkers patiënten in een vroeg stadium beter behandelen en schaarse middelen effectiever inzetten. Binnen het project 'Kumbatia' (Swahili voor Embrace) richt GOAL 3 zich op de eerste stappen naar commercialisering van het IMPALA-monitoringsysteem. Dit is een essentiële vereiste voor een duurzame en schaalbare impact. Het uiteindelijke doel van dit project is om een eenheid in de markt te vinden en op te bouwen. Deze markt zal hen in staat stellen de volgende stappen te zetten naar commercialisering op grote schaal. Ze zullen een trechterbenadering gebruiken waarin ze de volgende stappen in marktverkenning zullen maken. De eerste stap is een diepgaande marktverkenning in Kenia, Malawi, Ghana en Rwanda. Deze markten zijn geselecteerd op basis van deskresearch en interviews. Dit zal leiden tot een beter begrip van de markt, marktsegmentatie, begrip van het ecosysteem en uiteindelijk selectie van de beachhead markt met de bijbehorende businessmodellen. De tweede stap is het realiseren van een lokale vestiging die nodig is voor het creëren van een lokale ondersteunende organisatie, het afhandelen van logistiek en import, het genereren van leads en uiteindelijk de verkoop en implementatie. In deze stap omarmt GOAL 3 de cultuur, het lokale personeel, de talenten en kansen van de markt. In de laatste stap willen ze hun monitoringsystemen verkopen en implementeren aan hun eerste klanten. Niek Versteegde CEO GOAL 3: “Aan het einde van dit project streven we ernaar om 100 monitoringsystemen succesvol te laten draaien in 3-7 ziekenhuizen voor een periode van 6 maanden. Daarnaast zullen we een diepgaande analyse en plan hebben voor het opschalen van ons bedrijf dat nodig is voor toekomstige financieringsrondes en duurzame groei.”

Project Promote the Use of Legume Supply in Ethiopia (PULSE)

Locatie: Ethiopië Partner: EUCORD Status: Lopend

Landbouw is de ruggengraat van de Ethiopische economie en de productie van gewassen neemt het grootste aandeel in. De landbouwsector speelt een centrale rol in het leven en het levensonderhoud van de meeste Ethiopiërs. Ongeveer 12 miljoen kleine boerenhuishoudens nemen naar schatting 95 procent van de landbouwproductie en 85 procent van alle werkgelegenheid voor hun rekening. Hoge armoedecijfers leiden tot verslechtering van gezondheid en voeding, waardoor 32 procent van de bevolking ondervoed is. Peulvruchten is het tweede gewas, na granen, en zijn een belangrijk onderdeel van de Ethiopische maaltijd. Naast de lokale markt is de afzet voor export van belang. Voedselzekerheid en peulvruchtproductie is een prioriteit voor de overheid. De gemiddelde oogst is laag, de afzetketen is lang en onvoldoende georganiseerd. Daarnaast zijn kleine boeren nog onvoldoende bewust van de exportmarkt. De rol van EUCORD is om boeren op te leiden, te adviseren, te onderwijzen en te helpen te overtuigen om betere praktijken toe te passen, en om kopers aan te moedigen om directer met boerenorganisaties om te gaan. Daarnaast helpt EUCORD steun te krijgen van andere belangrijke belanghebbenden in de waardeketen, zoals microfinancieringsinstellingen (om input-en outputkrediet te verstrekken), het Landbouwbureau (om passende uitbreidingsondersteuning te bieden aan boeren), onderzoeksinstellingen (i.v.m. nieuwe gewas variëteiten) en andere partijen om bij te dragen aan de ontwikkeling van de peulvruchten waardeketen. De doelgroep van EUCORD bestaat uit 10.000 kleinschalige boeren met een specifieke focus op vrouwen-en jeugdgroepen die georganiseerd worden in coöperaties voor zowel zaad-als afzetmarketing. De betrokkenheid van vrouwen en jongerengroepen bij de landbouw ligt ver achter bij die van volwassen mannen bij de productie van basisgewassen. Dit terwijl zij een hoger percentage vormen in de lokale gemeenschap. Het project voor de waardeketen van pulsgewassen (peulgewassen) heeft tot doel de voedselzekerheid en het inkomen van pulsproducenten te verbeteren door hun capaciteit om te produceren en te verkopen aan zowel binnenlandse als internationale kopers te verbeteren. Het voorgestelde project richt zich op zowel hooglanden als laaglanden in de regionale staat Oromia.

Project: Safe Water Tool (SWOT project)

Locatie: Vluchtelingenkampen in Soedan, Tanzania en Rwanda Partner: Artsen zonder Grenzen Status: Succesvol afgerond

Op veel plekken wereldwijd is het de normaalste zaak van de wereld: kraanwater dat naar chloor smaakt. Door chloor aan water toe te voegen worden ziekmakende bacteriën en virussen in het water gedood. In vluchtelingenkampen of op plekken waar schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is, helpt het hepatitis en cholera-uitbraken voorkomen. Een levensreddend middel. Maar hoe bepaal je hoeveel chlorine aan het water moet worden toegevoegd om het veilig te kunnen gebruiken? Daar bedachten Jean-Francois Fesselet en Syed Imran Ali een handige zelflerende webtool voor die de levens van duizenden mensen kan redden. Water is nodig om te drinken, mee te koken en om jezelf te wassen. De impact van een gebrek aan schoon water is enorm. Het heeft direct gevolgen voor de hygiëne, gezondheid en waardigheid van mensen. Bij een gebrek aan schoon water wordt noodgedwongen vies water uit de omgeving gebruikt. Een ziekte als cholera wordt door besmet water en slechte hygiëne overgedragen en vormt een groot risico voor de gezondheid. Cholera valt goed te behandelen, maar onder de verkeerde omstandigheden kan de ziekte vele slachtoffers maken. Met behulp van chlorine zuiveren de teams van Artsen zonder Grenzen drinkwater in vluchtelingenkampen. Dit is essentieel om de uitbraak van ziekten te voorkomen. Met de hulp van de Achmea Foundation hebben deze teams nu een webtool ontwikkeld die het benodigde chloorgehalte berekent voor het water in een specifiek gebied. Water- en sanitatiespecialist Jean Francois Fesselet, was een van de ontwikkelaars: “De Safe Water Optimization Tool kan een belangrijke rol spelen bij het verzorgen van drinkwater op plekken waar dat niet vanzelfsprekend is. Hiermee kunnen de levens van duizenden mensen worden gered”.

Refugee Talent Hub

Land: Nederland Programma Platform Voor Elkaar

Het ‘Mentorprogramma vluchtelingen’ is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Achmea, HR Culturele Diversiteit & Inclusie, het platform Voor Elkaar (Achmea Foundation) en de Refugee Talent Hub (RTH). Lees hieronder het aangrijpende verhaal van Yalcin Tok. Yalcin Tok (32 jaar) vluchtte met zijn gezin uit Turkije. Inmiddels bouwt hij met zijn vrouw en 2 kinderen een nieuw leven op in Rucphen in Brabant. Maar een baan vinden in een onbekend land is natuurlijk niet gemakkelijk. Daarom is hij blij dat hij via het ‘Mentorprogramma vluchtelingen’ dat het platform Voor Elkaar samen met Achmea en de Refugee Talent Hub startte, medewerker Madelon Engels leerde kennen. Ze spraken elkaar wekelijks om hem wegwijs te maken op de Nederlandse arbeidsmarkt. Als je hem Nederlands hoort spreken, zou je het niet denken, maar Yalçin is pas sinds 3 jaar in Nederland. “Ik heb met mijn gezin 16 maanden in 5 verschillende azc’s gewoond”, vertelt Yalçin. “Nu wonen we sinds anderhalf jaar in Rucphen. We zijn meteen begonnen met Nederlands leren. Daarnaast wilde ik meer leren van de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven hier. Daarom schreef ik me in voor het mentorprogramma en ik ben ontzettend blij met wat het me gebracht heeft. ”Yalçin volgde een universitaire opleiding aan de politieacademie in Turkije en werkte daarna voor 5 jaar als inspecteur. Na de mislukte coup in 2016 ging het mis. “Er werden in Turkije toen honderdduizenden ambtenaren ontslagen vanwege mogelijke banden met de Gülenbeweging. Mijn vrouw en ik werden ook ontslagen en moesten daarna voor de rechter komen. We kregen allebei een gevangenisstraf van 6 jaar. Ons land was niet meer veilig en toen zijn we gevlucht. Dat was niet makkelijk. We moesten eerst de rivier af naar Griekenland. Daar zijn we 2,5 maand gebleven. Daarna zijn we via Italië naar Nederland gegaan.” De eerste editie van het ‘Mentorprogramma vluchtelingen’ liep van maart tot september 2021. Eén van de grootste belemmeringen in het vinden van werk voor professionals met een vluchtelingenachtergrond is het ontbreken van een netwerk. Het mentorprogramma helpt ze hun netwerk uit te breiden en meer te leren over het Nederlandse bedrijfsleven, zodat zij gemakkelijker aan een baan kunnen komen. Madelon Engels (Transformational leadership & Strategic communications) las de oproep op achmeanet begin van het jaar. “Ik heb meteen aangegeven dat ik heel graag mee wilde doen. Ik vind het belangrijk om mensen te leren kennen met wie ik normaal gesproken niet in aanraking kom. Dat ik Yalçin heb leren kennen, heeft me echt verrijkt.” Het programma begon met een online startbijeenkomst. Daar ontmoetten de mentor en mentee elkaar voor het eerst. De Refugee Talent Hub vertelde over het programma en over het belangrijkste doel: de mentee aan het werk te helpen. Madelon: “Om dat doel te bereiken kan je helpen met het maken van een cv of motivatiebrief. Of met de taal. Dat laatste was voor Yalçin niet nodig, want hij heeft in relatief korte tijd het hoogste taalniveau B2 geleerd. Dat vind ik echt ontzettend knap.” Yalçin: “Ik werkte als vrijwilliger voor Humanitas en ging 1 keer per week langs bij een oude dame die in coronatijd erg eenzaam was. Zo kon ik van waarde zijn én mijn Nederlands oefenen. Met Madelon ben ik vooral bezig geweest met mijn cv en motivatiebrief. Voor mij is het ontzettend belangrijk om de  Nederlandse arbeidsmarkt te leren kennen. Daar spraken we over. Maar ook over algemene dingen als belastingen of culturele dingen.” “We spraken elkaar 6 maanden elke maandag online”… vertelt Madelon. “Het is heel belangrijk om meteen continuïteit te krijgen in je afspraken. In het begin spraken we vaak een uur, later ging een half uur ook prima. We spraken over zijn cv, over het schrijven van een motivatiebrief, maar ook over ontwikkelingen van het moment. Ik voelde dat hij heel erg de behoefte had aan iemand die er met regelmaat is, een soort baken. Dat was voor hem heel waardevol.” Dat het programma waardevol was, kan Yalçin zeker beamen. “We hebben samen een aantal keer gesolliciteerd. Helaas zonder succes. Maar het solliciteren en het samen wachten op reactie was heel bijzonder en onvergetelijk.” In oktober 2021 kreeg Yalçin fantastisch nieuws: eindelijk een baan! Hij kon aan de slag bij het COA en werkt nu bij het azc in Goes. “Die sollicitatie hadden we niet eens samen gedaan”, vertelt Yalçin. “Natuurlijk hadden we mijn cv voorbereid, maar ik zag de vacature en heb snel gereageerd. En toen was het raak. Dat was een prachtige afsluiting van het halfjaar. De toekomst lacht ons nu toe. Gelukkig gaat het heel goed met ons. Ik probeer plezier te maken, doe mijn best en wil een bijdrage leveren aan het COA. Ik werk nu als uitzendkracht, maar hoop bij het COA door te kunnen groeien.”

Project Buddy to Buddy

Land: Nederland Programma Platform Voor Elkaar

Het vrijwilligersverhaal van Eric Roeten. ​​​​​​​Gevangen in een druk gezinsleven, een drukke baan, de wens om te sporten en vrienden te zien is vrijwilligerswerk iets wat ik voor me uit schoof. Maar ook iets wat ik graag zou doen. Ik ben in Nederland in een gespreid bed opgegroeid en heb geluk heb gehad met de mogelijkheden die mij zijn geboden. Dat geldt niet voor iedereen. Ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Maar hoe? Ik doe vrijwilligerswerk bij de sportclubjes van mijn kinderen en kan er geen tijdrovende vrijwilligers job bij hebben. Ik zocht iets wat ik in mijn dagelijks leven kan integreren en waarmee ik echt direct iets kan betekenen. Buddy To Buddy kon mij dit bieden. Dit is een stichting die vluchtelingen helpt om uit een isolement te komen. ​​​​​​​Ik heb me opgegeven. Mijn kinderen moesten echt lachen! Heb je je nou echt opgegeven? Hoe denk je dat erbij te kunnen doen?  Maar het leuke is dat je op basis van interesses wordt gekoppeld aan een ‘nieuwe nederlander’. Het is overzichtelijk voor 4 maanden en je kan zelf je tijd indelen. Daarna kan je zelf het contact onderhouden. Ik ben gekoppeld aan Azoz, een vluchteling uit Jemen, die via Saoedi Arabië en Hongarije in Nederland terecht is gekomen. Hij is 22 jaar en op zijn 16e naar Europa gekomen. Hij heeft al een verblijfsvergunning, maar woont nog in het AZC in Apeldoorn. Hij is ambitieus, leert Nederlands, houdt van sport en wil Java-programmeur worden. Maar ook nog erg zoekende. En daar zit nou juist de crux! Daar kan ik hem helpen. Vluchtelingen hebben te maken met hele praktische problemen. Azoz leert  Nederlands, maar spreekt het nooit! Hij is omringd door mensen die Arabisch of Engels spreken en in een winkel ga je niet stuntelen. Hij is dus al heel blij als hij met mij en mijn gezin Nederlands kan oefenen. Hij wil een HBO of WO IT opleiding doen, maar weet niet hoe hij dit moet aanpakken. We hebben zijn diploma geaccrediteerd en zoeken nu welke opleiding het best past. Hij wil een Nederlandstalige opleiding volgen, dus hij moet snel beter Nederlands leren spreken. Lezen kan hij al erg goed. Dit zijn wat praktische zaken, maar bedenk ook eens hoe het moet zijn als je al maanden met 6 mannen op een AZC kamer zit, geen privacy hebt en je het eten ook niet echt lekker vindt. Wat doet dat met je? Ik heb ervaren dat ik heel veel voor Azoz kan betekenen met heel kleine dingen die ik in mijn dagelijkse leven kan integreren. Gewoon door even een rondje met hem te lopen, de bibliotheek te laten zien, hem mee te nemen naar een sportwedstrijd van mijn kinderen of iets te vertellen over onze cultuur. Hij is altijd blij om iets te doen, want verder heeft hij toch niet veel om handen. Hij eet regelmatig mee met ons, waardoor hij Nederlands kan oefenen. We doen dan een spelletje en hebben leuke gesprekken. Hij vertelt over de Arabische gewoonten en wij over de Nederlandse. Het is mooi om te zien dat mijn kinderen steeds meer beseffen dat niet iedereen het zo goed heeft als zij. Onze culturen verschillen en we moeten niet meteen veroordelen. Gewoon een vraag stellen en interesse tonen. Je had mijn dochters gezicht moeten zien toen hij rijst met zijn handen ging eten. Maar de vraag waarom hij dat deed leverde direct een mooi gesprek over onze gewoontes. Juist die cultuurverschillen maken het ook voor mijn gezin leuk en leerzaam. Door ons open te stellen leren we. En het iedereen is blij als daarna een appje van Azoz komt met het bericht dat hij zich even als ‘thuis’ met zijn familie voelde. ​​​​ Volgens mij beseffen we in Nederland onvoldoende dat eenzaamheid een prangend probleem is onder nieuwkomers. Het is volstrekt niet vanzelfsprekend dat een Nederlandse voordeur zich voor hen opent en er vriendschappelijke contacten ontstaan. Uiteraard zijn er instanties en hulpverleners die goed werk verrichten, maar een persoon of familie waar je thuis welkom bent kan van grote betekenis zijn! Met een uurtje per week kan je al heel veel betekenen.

Nibud training 'Hulp bij je geldzaken'

Land: Nederland Programma Platform Voor Elkaar

Marcel Kroon heeft samen met 100 andere collega’s in 2021 de training ‘hulp bij je geldzaken' afgerond! In januari 2021 heeft de laatste groep collega’s het afsluitend webinar van de Nibud training ‘hulp bij je geldzaken’ afgerond. Dat wil zeggen dat ongeveer 100 medewerkers binnen de Oudedags Voorziening Keten (ODV- keten) over de kennis beschikken om mensen in de omgeving te helpen met (dreigende) financiële problemen. Zo ook onze collega Marcel Kroon. ​ Marcel is als product manager Sparen werkzaam bij Achmea Bank. In dit artikel deelt hij zijn verhaal over de training. ‘Ik wil graag mijn kennis verbreden en anderen kunnen helpen. Daarom heb ik deelgenomen aan de training ‘hulp bij je geldzaken’. ‘Door een goede kennis ben ik geïnspireerd geraakt om een financieel hulpmaatje te worden. Na het afronden van de training beschik ik dan ook over de nodige kennis om een helpende hand te bieden in mijn omgeving.’ “De training is voor mij een mooie basis geweest om een financiële situatie te begrijpen en mensen in mijn nabijheid te helpen.” Uit de evaluatie kwam naar voren dat de training met een 8,3 beoordeeld wordt. Deelnemers hebben door de training genoeg kennis opgedaan en voldoende zelfvertrouwen gekregen om aan de slag te gaan. De handvaten zijn duidelijk, waardoor het makkelijker is een gesprek te starten over financiën.